LF:BVCP0121 Chemie potravin I - Informace o předmětu
BVCP0121 Chemie potravin I
Lékařská fakultapodzim 2012
- Rozsah
- 1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející) - Garance
- RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Osnova
- Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny Tuky a jiné lipidy Sacharidy Vitaminy (hydrosolubilní, liposolubilní) Minerální látky (esenciální prvky, voda) Aromatické látky Chuťové látky Barviva
- Literatura
- Výukové metody
- přednáška a seminar
- Metody hodnocení
- přednáška, kolokvium
- Navazující předměty
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2012/BVCP0121