LF:BVTP051 Food Toxicology - Course Information
BVTP051 Food Toxicology
Faculty of MedicineAutumn 2006
- Extent and Intensity
- 2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- RNDr. Jiří Totušek, CSc. (lecturer)
- Guaranteed by
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová - Timetable
- Thu 9:10–11:00 N02113a
- Prerequisites (in Czech)
- BVCP0222 Food Chemistry II && BVTO041p Toxicology -lec.
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Syllabus (in Czech)
- Předmět: Toxikologie potravin
- Počet hodin týdně: 2 / 0 (přednáška / praktikum)
- Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem.
- Tematické okruhy:
- Přirozené toxické látky
- * látky vyvolávající potravní nesnášenlivost
- * alkaloidy
- * saponiny
- * kyanogeny
- * glukosinoláty
- * fenolové sloučeniny
- * lektiny
- * aminokyseliny
- * biogenní aminy
- Kontaminující toxické látky
- * toxické minerální látky (prvky, anionty)
- * nitrosloučeniny
- * polycyklické aromatické uhlovodíky
- * perzistentní organochlorové sloučeniny
- Studium předmětu Toxikologie potravin je ukončeno zkouškou.
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Autumn 2006, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2006/BVTP051