MPVP0731p Nutrition in Prevention I - lecture

Faculty of Medicine
Autumn 2010
Extent and Intensity
1/0/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (lecturer), MVDr. Halina Matějová (deputy)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
  • Health Sciences (programme LF, N-SZ, specialization Teaching Specialization Human Alimentation)
Course objectives
Course focused on relation of nutrition and health, specially in etiology and prevention of non-infectious diseases of epidemic occurence.
Syllabus
  • Nutrition of doodlers and babies - complementary feeding. Possible risks. Nutrition of children. Nutrition of adolescents. Nutrition in pregnancy and lactation. Nutrition in elderly. Alternative ways of nutrition. Nutrition and sport. Nutrition behaviour. Taste and food preferences. Smoking cessation. Stress and coping. Nucleotids in nutrition. Iodine in nutrition. Nutrition in emergency situations (wars, natural catastrophe, famine etc.). Nutrition policy.
Literature
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 119 s. ISBN 8020410236. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana and Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Miroslav Cikrt - Lumír Komárek. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotní ústav, 2000, 158 s. ISBN 8070711612. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
  • GAJDŮŠEK, Stanislav, Jana DOSTÁLOVÁ and Pavel OTOUPAL. Společné stravování. Vyd. 1. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1999, 113, [14]. ISBN 8071573957. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
  • Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
Teaching methods
lecture
Assessment methods
lecture, credit
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2003, Autumn 2004, Autumn 2005, Autumn 2006, Autumn 2007, Autumn 2008, Autumn 2009.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2010/MPVP0731p