LF:BVLV0533c Léč. výživa III - cv. - Informace o předmětu
BVLV0533c Léčebná výživa III - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2011
- Rozsah
- 0/3/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- PaedDr. Věra Bulková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící)
Ing. Katarína Slyšová (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Čt 13:00–17:00 A21/112
- Předpoklady
- BVLV0422c Léč. výživa II- cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
- Osnova
- - Způsoby technologického zpracování potravin – odlišnosti od technologické přípravy základní diety, zásady přípravy chemicky a mechanicky šetřící stravy - Dieta bezlepková – příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy, možnosti záměn potravin pro bezlepkovou dietu, technologické zvláštnosti potravin užívaných v bezlepkové dietě - Příprava pokrmů pro fenylketonuriky - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta diabetická a redukční - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta nízkobílkovinná - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta s omezením tuku, s přísným omezením tuku a nízkocholesterolová - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy
- Literatura
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Statistika zápisu (podzim 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2011/BVLV0533c