LF:BVCP0121p Potravinářská chemie I - p - Informace o předmětu
BVCP0121p Potravinářská chemie I - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 2/0/0. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (přednášející) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 11:15–13:45 A21/107
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu je student schopen:
- popsat složení potravin a změny probíhající při jejich zpracování. - Osnova
- Přednášky: Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny Tuky a jiné lipidy Sacharidy Vitaminy (hydrosolubilní, liposolubilní) Minerální látky (esenciální prvky, voda) Aromatické látky Chuťové látky Barviva Volumetrie, gravimetrie. Extrakční metody. Chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie). Elektromigrační metody. Refraktometrie, polarimetrie. Optické metody (emisní spektrální analýza, atomová absorpční spektrometrie, molekulární absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření. Spektrometrie v infračervené oblasti. Fluorecenční analýza, nefelometrie. Základy NMR a hmotností spektrometrie. Elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemické rozpouštěcí analýza). Odběr a příprava vzorku k analýze Stanovení vody a sušiny. Stanovení písku a popela. Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení mikro a makroelementů. Stanovení základních nutrientů (aminokyseliny, bílkoviny, sacharidy, tuky a lipidické frakce). Izolace, dělení a stanovení vitaminů. Izolace, frakcionace a stanovení těkavých látek. dělení a stanovení aditivních látek (konzervační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty). Izolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv. Izolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů. Zpracování a hodnocení výsledků analýzy. Zákonné předpisy a normy.
- Literatura
- VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 1. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, xxii, 580. ISBN 9788086659176. info
- VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 2. Rozš. a přeprac. vyd. 3. Tábor: OSSIS, 2009, xx, 623. ISBN 9788086659176. info
- DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 9788090382084. info
- PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
- KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
- VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin I. Tábor: Ossis, 1999, 352 s. ISBN 80-902391-3-7. info
- VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin II. Tábor: Ossis, 1999. ISBN 80-902391-4-5. info
- VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor: OSSIS, 1999, xiii, 342. ISBN 8090239153. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- závěrečný test 60 %
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2017/BVCP0121p