LF:MNKV0933c Komunitní výživa III- cv. - Informace o předmětu
MNKV0933c Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel III - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 17:00–18:40 A21/112, Út 9:00–10:40 A21/107
- Předpoklady
- MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Studenti na základě nabytých znalostí budou schopni edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy i neléčebné výživy, vyhodnocení rizika plynoucí z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity, navržení a vypracování projektu se zaměřením na výživovou intervenci pro vybranou skupinu obyvatelstva
- Osnova
- Praktická výuka bude zaměřena na vyhodnocení výživového stavu vybraných skupin obyvatelstva, provádění odborných konzultací v oblasti správné výživy, sestavování stravovacích pokynů pro různé skupiny obyvatel všech věkových kategorií i s různými handicapy, komunikace a edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy, vyhodnocení rizika plynoucí z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity, hodnocení účinnosti navrženého nápravného opatření, navržení, vypracování a implementace projektu v praxi zaměřením na výživovou intervenci pro vybranou skupinu obyvatelstva
- Literatura
- BOYLE, A., HOLBEN, D.,H. Community nutrition in action: An entrepreneurial approach, Brooks/Cole, 4. vyd., 2006, 704 s.
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, 2009, xxv, 532. ISBN 9780763738105. info
- Výukové metody
- cvičení, skupinový projekt s praktickou aplikací v terénu (např. ve škole)
- Metody hodnocení
- zápočet - prezentace projektu a jeho aplikace,vypracování eseje na téma potravinová a výživová politika
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2018/MNKV0933c