BPKV031p Výživa v porodní asistenci - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kamila Stýskalíková (přednášející), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 8. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 15. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 22. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 29. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 5. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 12. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 19. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 26. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 3. 12. 10:30–13:00 F01B1/519, Čt 10. 12. 10:30–13:00 F01B1/519
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výživy člověka. Předmět je zaměřen především na výživu komunitní, která je v práci porodní asistentky nejvíce využívána. Okrajově se předmět zabývá i výživou léčebnou, se kterou se porodní asistentky setkávají v nemocniční péči. Předmět je zaměřen nejen na teoretické znalosti, ale i na praktické dovednosti.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- použít informace při řešení problémů v komunitní výživě
- interpretovat a použít znalosti při léčebné výživě
- kriticky zhodnotit daný výživový problém a adekvátním způsobem vyhodnotit situaci a doporučit vhodná řešení
Osnova
  • Sacharidy, vláknina, tuky, bílkoviny, energie
  • Vitaminy, minerální látky
  • Pitný režim
  • Výživová doporučení
  • Výživa v průběhu života
  • Označování potravin
  • Výživa ženy v prekoncepčním období, v těhotenství a v období laktace
  • Obezita a její řešení
  • Alternativní výživové směry
  • Témata léčebné výživy aplikovatelná v porodní asistenci (gestační diabetes, výživy po císařském řezu aj.)
Literatura
    doporučená literatura
  • Nutrition at a glance. Edited by Sangita Sharma - Tony Sheehy - Fariba Kolahdooz - Mary Barasi. Second edition. Chichester: Wiley-Blackwell, 2016, xi, 180. ISBN 9781118661017. info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
Výukové metody
Přednášky budou probíhat asynchronně formou komentovaných prezentací. Možnosti synchronních konzultací či diskuzí budou domlouvány společně se studenty.
Metody hodnocení
Ústní zkouška spočívající v edukaci pacienta/klienta na losované téma.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2021.