BZNT031p Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2023
Rozsah
1/0/0. 10. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (pomocník)
Ing. Mgr. Veronika Pourová (přednášející)
Mgr. Barbora Slanařová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Veronika Volavá, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Monika Vychytilová (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 21. 9. 13:00–14:40 C15/309, Čt 5. 10. 13:00–14:40 C15/309, Čt 12. 10. 13:00–14:40 C15/309, Čt 19. 10. 13:00–14:40 C15/309, Čt 26. 10. 13:00–14:40 C15/309, Čt 2. 11. 13:00–14:40 C15/309, Čt 9. 11. 13:00–14:40 C15/309, Čt 16. 11. 13:00–14:40 C15/309, Čt 23. 11. 13:00–14:40 C15/309
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu: BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti
Osnova
  • Nutrienty, pitný režim
  • Potravinové skupiny, výživová doporučení
  • Alternativní způsoby stravování
  • Fyzická aktivita, směnování
  • Výživa v průběhu života
  • Výživa v prevenci
  • Nutriční tým, nutriční péče, screening
  • Malnutrice, katabolismus, nutriční podpora v intenzivní péči
  • Výživa v akutních stavech
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran : lékař vám vaří. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 190 s. ISBN 9788087250211. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
Výukové metody
přednáška, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Kolokvium je studentům uděleno na základě skupinového ústního pohovoru na vybraná témata z průběhu celého semestru.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2024.