BVPX0533 Praxe III

Lékařská fakulta
podzim 2024
Rozsah
0/3/0. 45. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVPX0422 Praxe II && bvdp0422 Souv.diet.praxe II
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny;
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech;
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy;
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin;
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění; -stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče; -navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu
Osnova
  • V rámci praxe:
  • podílí se na činnosti nutričního týmu, spolupracuje s dietologem v péči o nemocné v závažných nutričních stavech
  • zúčastňuje se vizit a pracovních schůzek s lékařem a staniční sestrou a při vizitách referuje o nutričním stavu pacientů a jejich vývoji
  • zajišťuje včasné a přesné plnění plánu nutriční péče, za které odpovídá vrchní nutriční terapeutce a ošetřujícímu lékaři
  • vede nutriční dokumentaci pacienta
  • hodnotí podávání stravy pacientům
  • spolupracuje s fyzioterapeutem ve vazbě na nutriční potřebu a možnosti nemocného
  • zajišťuje nutriční hodnocení spojené s přijetím, přeložením na jiné oddělení, propuštěním do domácí a ambulantní péče
  • provádí metabolický monitoring a bilanci přijatých specifických živin nemocného
Literatura
    doporučená literatura
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    neurčeno
  • POLICAR, Radek. Zdravotnická dokumentace v praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 223 s. ISBN 9788024723587. URL info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
Výukové metody
stáž
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVPX0533