LF:BVPX0533 Praxe III - Informace o předmětu
BVPX0533 Praxe III
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPX0422 Praxe II && bvdp0422 Souv.diet.praxe II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny;
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech;
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy;
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin;
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění; -stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče; -navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu - Osnova
- V rámci praxe:
- podílí se na činnosti nutričního týmu, spolupracuje s dietologem v péči o nemocné v závažných nutričních stavech
- zúčastňuje se vizit a pracovních schůzek s lékařem a staniční sestrou a při vizitách referuje o nutričním stavu pacientů a jejich vývoji
- zajišťuje včasné a přesné plnění plánu nutriční péče, za které odpovídá vrchní nutriční terapeutce a ošetřujícímu lékaři
- vede nutriční dokumentaci pacienta
- hodnotí podávání stravy pacientům
- spolupracuje s fyzioterapeutem ve vazbě na nutriční potřebu a možnosti nemocného
- zajišťuje nutriční hodnocení spojené s přijetím, přeložením na jiné oddělení, propuštěním do domácí a ambulantní péče
- provádí metabolický monitoring a bilanci přijatých specifických živin nemocného
- Literatura
- doporučená literatura
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- Výukové metody
- stáž
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVPX0533