LF:BVMI022 Microbiology - Course Information
BVMI022 Microbiology
Faculty of MedicineSpring 2004
- Extent and Intensity
- 3/5/0. 10 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (lecturer)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (seminar tutor)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (seminar tutor) - Guaranteed by
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine - Prerequisites (in Czech)
- Studenti se seznámí se základy mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků a dovedností v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet při práci v laboratořích podnikových, zdravotnických i hygienických.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Course objectives (in Czech)
- Základní teoretický přehled o oboru s důrazem na partie související s potravinářstvím a pro potravinářství důležitými mikroorganismy.
Získání základních dovedností a dynamických stereotypů pro mikrobiologickou práci
Aplikace naučené látky ve speciálních tématech souvisejících s potravinářskou mikrobiologií a zdravotní prevencí. - Syllabus (in Czech)
- Praktická cvičení
- V prvním semestru
- jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno.
- Témata
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
- Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
- Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
- Mikrobiální kultivace
- Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
- Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
- Mikrobiologie syrového masa
- Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
- Mikrobiologie masných výrobků
- Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
- Stanovení inhibičních látek
- Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
- Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
- Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
- Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
- Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
- Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
- Kvasinky a plísně
- Přednášky v prvním semestru
- Přednášky jsou zaměřeny zčásti na témata z obecné mikrobiologie a zčásti na ta speciální témata, která není možno zahrnout do praktických cvičení .
- Témata
- Předmět, význam a historie oboru
- Biologická, biochemická charakteristika bakterií, ekologie
- Výskyt bakterií
- Význam pro člověka, potravinářství (pozitivní - negativní)
- Patogenní bakterie
- Viry
- Parazité
- Houbovité organismy
- Praktická cvičení ve druhém semstru
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Přednášky ve druhém semestru
- Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí
- Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladovaní a zpracování potravin.
- Literatura
- Studenti obdrží manuály praktických cvičení a zpracovaná témata přednášek. K doplnění vybraných partií obecné mikrobiologie je doporučována litaratura dle aktuální situace na trhu.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Information on the extent and intensity of the course: ve 2. semestru 2/4, ve 3. semestru 1/1.
- Enrolment Statistics (Spring 2004, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2004/BVMI022