BVMI0221 Microbiology I

Faculty of Medicine
Spring 2006
Extent and Intensity
2/4/0. 7 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
První semestr výuky představuje základní faktografické seznámení s oborem a nabytí základních laboratorních dovedností a dynamických stereotypů.
Syllabus (in Czech)
  • V prvním semestru
  • jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno.
  • Témata
  • Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
  • Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
  • Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
  • Mikrobiální kultivace
  • Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
  • Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
  • Mikrobiologie syrového masa
  • Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
  • Mikrobiologie masných výrobků
  • Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
  • Stanovení inhibičních látek
  • Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
  • Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
  • Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
  • Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
  • Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
  • Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
  • Kvasinky a plísně
  • Přednášky
  • Přednášky jsou zaměřeny zčásti na témata z obecné mikrobiologie a zčásti na ta speciální témata, která není možno zahrnout do praktických cvičení .
  • Témata
  • Předmět, význam a historie oboru
  • Biologická, biochemická charakteristika bakterií, ekologie
  • Výskyt bakterií
  • Význam pro člověka, potravinářství (pozitivní - negativní)
  • Patogenní bakterie
  • Viry
  • Parazité
  • Houbovité organismy
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Spring 2000, Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2005, Spring 2007, Spring 2008, Spring 2009, Spring 2010, Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013.
  • Enrolment Statistics (Spring 2006, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2006/BVMI0221