BVMI0221c Microbiology I - practice

Faculty of Medicine
Spring 2007
Extent and Intensity
0/4/0. 5 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Timetable of Seminar Groups
BVMI0221c/01: Tue 14:20–16:50 N02143
BVMI0221c/02: Wed 12:00–14:30 N02143
BVMI0221c/03: Thu 14:00–16:30 N02143
Prerequisites (in Czech)
BKBI011 Biology && BVZL011 Basics of labor. technology
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Studenti se seznamují se základními laboratorními postupy v mikrobiologii a získávají potřebné návyky a dynamické stereotypy.
Syllabus (in Czech)
  • Praktická cvičení
  • V prvním semestru
  • jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno. Témata
  • Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
  • Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
  • Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
  • Mikrobiální kultivace
  • Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
  • Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
  • Mikrobiologie syrového masa
  • Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
  • Mikrobiologie masných výrobků
  • Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
  • Stanovení inhibičních látek
  • Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
  • Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
  • Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
  • Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
  • Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
  • Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
  • Kvasinky a plísně
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
Listed among pre-requisites of other courses
The course is also listed under the following terms Spring 2000, Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2005, Spring 2006, Spring 2008, Autumn 2008, Spring 2009, Spring 2010, Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013, Spring 2014, Spring 2015, Spring 2016, Spring 2017, Spring 2018, spring 2019, spring 2020, spring 2021, spring 2022, spring 2023, spring 2024, spring 2025.
  • Enrolment Statistics (Spring 2007, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2007/BVMI0221c