MNVS081p Výživa ve sportu - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2013
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Vlastimil Chadim (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Garance
Mgr. Vlastimil Chadim
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 8:00–11:00 A21/112
Předpoklady
MNKV0721c Komunitní výživa - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen poradenské činnosti u sportujících jedinců na rekreační nebo vrcholové úrovni.
Osnova
  • Význam výživy ve sportu a základní pojmy ve sportovní výživě Energetické bilance, základní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky), mikroživiny ve vztahu ke sportu Voda, vodní bilance a pitnému režimu. Speciální část se zaměřuje podrobněji na doplňky stravy ve sportu, výživu před, při a po tréninku/soutěži. Výživa ve sportu u specifických skupin sportovců (děti a dolescenti, sportující senioři apod.) Fyzická aktivita v prevenci obezity
Literatura
  • VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. ISBN 9788024620640. info
  • NSCA's guide to sport and exercise nutrition. Edited by Bill I. Campbell - Marie A. Spano. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2011, viii, 311. ISBN 9780736083492. info
  • SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon : správně načasovaný jídelníček. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 240 s. ISBN 9788024738475. info
  • SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Nutrient timing for peak performance. Champaign: Human Kinetics, 2010, ix, 237. ISBN 9780736087643. info
  • Physical activity and obesity. Edited by Claude Bouchard - Peter T. Katzmarzyk. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, xxi, 409. ISBN 9780736076357. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011, jaro 2012, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.