BVLV0422c Léčebná výživa II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2018
Rozsah
0/3/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Jana Spáčilová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 10:00–11:40 A21/112, Čt 15:30–17:10 A21/108
Předpoklady
BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií.
Výstupy z učení
Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
¨ - vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry; správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče.
Osnova
  • Standardní a speciální druhy diet: - Dieta tekutá - dieta šetřící - dieta kašovitá - dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku - dieta bezezbytková - dieta se zvýšeným obsahem vlákniny - dieta neslaná šetřící - diety nízkobílkovinná - dieta bezlepková - léčebná výživa při fenylketonurii - léčebná výživa při laktózové intoleranci - Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou, redukční a nízkocholesterolovou - Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu - Standardní léčebný režim pro koronární jednotky
Literatura
    doporučená literatura
  • Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 998. ISBN 9780470656228. info
    neurčeno
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • KING, Kathy. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xi, 315. ISBN 9780781777988. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
cvičení jsou povinná, úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.