BVLV0422p Léčebná výživa II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2018
Rozsah
2/0/0. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kateřina Ondrušová (přednášející), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Jana Spáčilová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 15:30–17:10 A21/108
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: - dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, - schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, - zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, - zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, - zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, - zásady správné kultury stolování, - hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování.
Výstupy z učení
Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
¨ - vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry; správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče.
Osnova
  • Léčebná dieta při chorobách kardiovaskulárního systému.
  • Léčebná výživa při ischemická chorobě srdeční.
  • Léčebná výživa při ateroskleróze.
  • Léčebná výživa při hypertenzní chorobě.
  • Léčebná výživa při infarktu myokardu - dieta pro koronární jednotky.
  • Léčebná dieta při onemocnění ledvin a močových cest.
  • Léčebná výživa při akutním onemocnění ledvin.
  • Léčebná výživa při chronickém onemocnění ledvin.
  • Léčebná výživa při ledvinovém selhání.
  • Léčebná výživa při výskytu močových kamenů.
  • Léčebná výživa při zánětech močových cest.
  • Léčebná výživa u dialýzovaných.
  • Výživa po transplantaci ledvin.
  • Léčebná výživa při poruchách metabolismu.
  • Redukční dieta.
  • Speciální redukční postupy.
  • Přísné redukční diety.
  • Redukční dieta u dětí 13/8.
  • Léčebná dieta při diabetes mellitus I.typu.
  • Léčebná dieta při diabetes mellitus II.typu.
  • Léčebná dieta při komplikacích diabetu.
  • Léčebná výživa při hyperlipoproteinemii.
  • Léčebná výživa při osteoporóze.
  • Léčebná výživa při dně.
  • Léčebná výživa při revmatickém onemocnění.
  • Léčebná výživa při anémiích.
  • Léčebná výživa při transplantaci kostní dřeně.
  • Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění.
Literatura
    doporučená literatura
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
    neurčeno
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
  • Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 998. ISBN 9780470656228. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
  • Oxford handbook of nutrition and dietetics. Edited by Joan Gandy - Angela Madden - Michelle Holdsworth. Oxford: Oxford University Press, 2006, xxxix, 730. ISBN 0198567251. info
  • WILHELM, Zdeněk. Výživa v onkologii. 2. přepracované a doplněné. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004, 260 s. NCO NZO 76/04. ISBN 80-7013-410-0. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.