LF:BVLV0422c Léč. výživa II- cv. - Informace o předmětu
BVLV0422c Léčebná výživa II - cvičení
Lékařská fakultajaro 2020
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Jana Spáčilová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 10:00–11:40 A21/112, Čt 16:00–17:40 A21/107
- Předpoklady
- BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií.
- Výstupy z učení
- Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
¨ - vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry; správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. - Osnova
- Standardní a speciální druhy diet: - Dieta tekutá - dieta šetřící - dieta kašovitá - dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku - dieta bezezbytková - dieta se zvýšeným obsahem vlákniny - dieta neslaná šetřící - diety nízkobílkovinná - dieta bezlepková - léčebná výživa při fenylketonurii - léčebná výživa při laktózové intoleranci - Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou, redukční a nízkocholesterolovou - Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu - Standardní léčebný režim pro koronární jednotky
- Literatura
- doporučená literatura
- Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 998. ISBN 9780470656228. info
- neurčeno
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- KING, Kathy. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xi, 315. ISBN 9780781777988. info
- NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- cvičení jsou povinná, úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2020/BVLV0422c