LF:BVPX0422 Praxe II - Informace o předmětu
BVPX0422 Praxe II
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (pomocník)
Mgr. Veronika Suchodolová (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Monika Kunzová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 15. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 22. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 1. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 8. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 15. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 22. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 29. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 5. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 12. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 19. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 26. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 3. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 10. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 17. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Út 24. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát
- Předpoklady
- BVPX0321 Praxe I && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění klienta a pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny;
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech;
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy;
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin;
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění;
- sledovat účinnost stanovené nutriční péče;
- vyhodnotit stav výživy jednotlivých pacientů na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie;
- navrhnout skladbu výživy a zavést příslušná výživová opatření;
- se podílet na činnosti nutričního týmu;
- vést nutriční dokumentaci pacienta - stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče - navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu. - Osnova
- V rámci průběžné praxe bude student vykonávat následující činnosti v nutriční ambulanci: - náslech - odebírat obecnou a nutriční anamnézu - provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků - odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie - edukovat pacienty pod dohledem školitele. V průběhu praxe na oddělení: - samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu - provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků -o dhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie - hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy - stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče - navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu.
- Literatura
- doporučená literatura
- Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014. xiv, 998. ISBN 9780470656228
- LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
- neurčeno
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- Výukové metody
- praxe ve smluvních zařízeních
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/BVPX0422