MNHV0822c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D. (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
Jana Chaloupková (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 15. 2. 11:00–12:40 A21/112, 11:00–12:40 A21/211, Út 22. 2. 11:00–12:40 A21/211, 11:00–12:40 A21/112, Út 1. 3. 11:00–12:40 A21/211, 11:00–12:40 A21/112, Út 8. 3. 11:00–12:40 A21/211, 11:00–12:40 A21/112, Út 15. 3. 11:00–12:40 A21/211, 11:00–12:40 A21/112, Út 22. 3. 11:00–12:40 A21/112, 11:00–12:40 A21/211, Út 29. 3. 11:00–12:40 A21/211, 11:00–12:40 A21/112, Út 5. 4. 11:00–12:40 A21/112, 11:00–12:40 A21/211, Út 12. 4. 11:00–12:40 A21/211, 11:00–12:40 A21/112, Út 19. 4. 11:00–12:40 A21/112, 11:00–12:40 A21/211, Út 26. 4. 11:00–12:40 A21/112, 11:00–12:40 A21/211, Út 3. 5. 11:00–12:40 A21/211, 11:00–12:40 A21/112, Út 10. 5. 11:00–12:40 A21/112, 11:00–12:40 A21/211, ...
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je orientace v moderních vyšetřovacích metodách v potravinářské mikrobiologii, v mikrobiologické problematice společného stravování, vybraných speciálních mikrobiologických vyšetřeních, seznámení se s vybranými patogeny v potravinách
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
naplánovat a uskutečnit vyšetření hygieny prostředí potravinářského podniku;
provést vybrané mikrobiologické testy;
zpracovat slovní hodnocení mikrobiologických výsledků;
Osnova
  • Cvičení: Patogeny v potravinách Moderní vyšetřovací metody Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování Stanovení účinků pasterace Mikrobiologie obalů Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních,vypracování protokolů, zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.