LF:BVKV0633c Klin. výživa a dietol.III-cv. - Informace o předmětu
BVKV0633c Klinická výživa a dietologie III- cvičení
Lékařská fakultajaro 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
MUDr. Milan Majerník (cvičící)
MUDr. Anna Žáková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 20. 2. 11:00–13:30 B11/228, Út 27. 2. 11:00–13:30 B11/228, Út 5. 3. 11:00–13:30 B11/228, Út 12. 3. 11:00–13:30 B11/228, Út 19. 3. 11:00–13:30 B11/228, Út 26. 3. 11:00–13:30 B11/228, Út 2. 4. 11:00–13:30 B11/228, Út 9. 4. 11:00–13:30 B11/228, Út 16. 4. 11:00–13:30 B11/228, Út 23. 4. 11:00–13:30 B11/228, Út 30. 4. 11:00–13:30 B11/228, Út 7. 5. 11:00–13:30 B11/228, Út 14. 5. 11:00–13:30 B11/228, Út 21. 5. 11:00–13:30 B11/228, Út 28. 5. 11:00–13:30 B11/228
- Předpoklady
- BVKV0532c Klin. výživa a dietol.II-cvič.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Součástí předmětu je praktická výuka u lůžka nemocného. Studenti se učí zvládnout vyšetření nutričního stavu konkrétního pacienta, kvantifikovat závažnost jeho nutriční poruchy a na tomto základě rozhodovat o vhodném způsobu nutriční podpory. Učí se sledovat pacienta v průběhu nutriční podpory, včetně nemocných s umělou výživou, zejména pokud je podávána enterální sondou. U těchto nemocných studenti zvládají monitorování tolerance enterální výživy, jejího efektu, nežádoucích účinků a komplikací. Osnovy zahrnují i ekonomické a etické aspekty nutriční podpory, porozumění výsledkům klinického výzkumu a nástin možných pokroků v blízké budoucnosti.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování schopen:
- identifikovat nutriční problém,
- aplikovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení
- porozumět výsledkům klinického výzkumu. - Osnova
- 19) Nutriční podpora pacienta s onemocněním střeva 20) Nutriční podpora pacienta se selháváním ledvin 21) Nutriční podpora pacienta s nádorovou anorexií a kachexií 22) Praktické seznámení s prací nutričního podpůrného týmu 23) Praktické provádění nemocničního nutričního screeningu 24) Ambulantní léčba nemocných s dyslipidemií 25) Ambulantní sledování nemocných s domácí nutriční podporou
- Literatura
- Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
- KING, Kathy. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xi, 315. ISBN 9780781777988. info
- NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
- NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005, xxii, 454. ISBN 0323026028. info
- CATALDO, Corrine Balog, Linda K. DEBRUYNE a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition and diet therapy : principles and practice. 6th ed. Belmont: Thomson, 2003, xvii, 732. ISBN 0534576915. URL info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/BVKV0633c