(gaster, gastris, f. – z řečtiny, ventriculus, ī, m, – z latiny – žaludek, komora, stomachus, ī, m. – z latiny – žaludek)
je vakovitě rozšířený úsek trávicí trubice ve tvaru písmene J. Funguje jako dočasný rezervoár přijaté potravy. Má obsah 1,5–2,0 litry. Je uložen v dutině břišní, pod levou klenbou brániční a směřuje přes střední čáru vpravo kaudálně.
Rozlišujeme na něm:
Prázdný žaludek je předozadně oploštělý a rozeznáváme na něm:
Tyto v sebe přecházejí
Závěsný aparát žaludku tvoří velká předstěra – omentum majus. Je to duplikatura (dvojlist) pobřišnice – peritonea, odstupující z velkého zakřivení, která pokračuje kaudálně před kličky střevní. Její součástí jsou vazy, které jdou od žaludku k příčnému tračníku (žaludkotráčníkový vaz – ligamentum gastrocolicum) a od žaludku ke slezině (žaludkoslezinový vaz – ligamentum gastrolienale).
Od malého zakřivení k játrům odstupuje malá předstěra – omentum minus. Je tvořena 2 částmi:
Sliznice má oranžově červenou barvu, podél velkého a malého zakřivení jsou vytvořené podélné žaludeční řásy – plicae gastricae, které při malém zakřivení jsou hluboké a tvoří cestu pro odtok slin a tekutin i při naplněném žaludku – tzv. slinná rýha – sulcus salivarius (Waldeyerova cesta). Mezi řasami jsou patrná žaludeční políčka – areae gastricae, mezi kterými jsou žaludeční jamky – foveolae gastricae, v nichž jsou vidět ústí žaludečních žláz – glandulae gastricae. V jejich krčku nacházíme hlenotvorné buňky. Žaludeční žlázy jsou tvořeny čtyřmi druhy buněk, z nichž nejdůležitější jsou krycí buňky. Nejhojnější jsou na přechodu krčku a těla žaludečních žlázek. Produkují kyselinu chlorovodíkovou (HCl). Buňky hlavní leží v těle a na dně žlázek. Produkují neaktivní pepsinogen – enzym, který se pomocí kyseliny chlorovodíkové aktivuje na pepsin, který štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy. Vedle kyseliny chlorovodíkové a pepsinu obsahuje žaludeční šťáva žaludeční lipázu, dále gastrin (produkovaný endokrinními buňkami sliznice žaludku, který vyvolává sekreci žaludeční šťávy) a histamin, který řídí sekreci kyseliny chlorovodíkové. Kyselina chlorovodíková vytváří v žaludku kyselé prostředí, podílí se na ničení choroboplodných zárodků, brání rozkladu některých vitaminů (B1, B2, C), přeměňuje minerální látky na soli rozpustné ve vodě, umožňuje přeměnu neúčinného pepsinogenu v účinný pepsin a podílí se na maceraci svaloviny ze stravy.
Tvorba žaludeční šťávy má tří fáze:
je mohutná a uspořádaná do tří vrstev:
Při náplni žaludku vykonává svalovina dva druhy pohybů:
Postupně je vstřikována malá část tráveniny – chymus (asi 2 ml) do dvanáctníku, na který peristaltická vlna nepřechází. Antiperistaltika ve směru od pyloru ke kardii vyvolává zvracení (vomitus) jako ochranný reflex, kterým se tělo zbavuje nežádoucího obsahu žaludku.
Tvoří ji viscerální pobřišnice – peritoneum a její deriváty.
Je zajištěno z břišního kmene – truncus coeliacus. Podél malé kurvatury anastomozují levá a pravá žaludeční tepny – a. gastrica sinistra et dextra, podél velké kurvatury levá a pravá žaludkopředstěrová tepny – a. gastroepiploica sinistra et dextra. Silné pleteně subserozní, muskulární a submukozní jsou vytvořeny hlavně podél kurvatur, především v okolí malé kurvatury, proto zde vytvořené žaludeční vředy silně krvácejí. Další četné anastomozy jsou v oblasti kardie s tepnami jícnu – aa. oesophageae a v kaudální části s horní okružní tepnou – a. mesenterica superior.
Žíly žaludku doprovázejí tepny a všechny patří do řečiště vrátnicové žíly – v. portae. V oblasti kardie jsou významné portokavální anastomozy s žílami jícnovými – vv. oesophageae. V tomto místě při stíženém průtoku krve játry, vznikají jícnové varixy. (podrobněji bude vysvětleno u cévního systému – 3. díl učebních textů).
Inervaci žaludku a nervovou regulaci vyměšování trávicích šťav Obrázek č. 24 zajišťuje vegetativní (autonomní) nervstvo, které tvoří parasympatická a sympatická vlákna.
Parasymatická vlákna pocházejí z bludného nervu – nervus vagus (N X.), který přivádí i senzitivní vlákna pro vnímání tlaku, chladu a tepla. Sympatická vlákna přicházejí cestou útrobních nervů – nn. splanchnici a cestou břišní pleteně – plexus coeliacus a přivádějí také senzitivní vlákna pro vedení bolesti. Senzitivní inervace žaludku je velmi bohatá, proto jsou patologické procesy žaludku velmi bolestivé.
Rtg žaludku Obrázek č. 25 je prováděno po náplni kontrastní látkou – kaší síranu barnatého (BaSO4), který musí být ve vodě nerozpustný. Rozpustné baryum je jedovaté. Nelze ho podávat při podezření na perforaci jícnu či žaludku. Rtg se provádí i jinými kontrastními látkami např. jodovými. Lze provést i CT žaludku a celého zažívacího traktu. Zde se využívá dvojího kontrastu – jednak náplně dutých orgánů kontrastním materiálem a jednak intravenozním podáním kontrastní látky. Při skiaskopii na obrazovce rtg přístroje si všímáme fyziologického nálezu v čase, změn tvaru, polohy a pohybu žaludku.
Obrázky ke kapitole: Žaludek (gaster, ventriculus, stomachus) | |||
Tenké střevo se dělí na tři úseky:
Názvy jsou: dvanáctník – od jeho délky dvanácti palců (palec cca 25 cm), lačník – je od slova lačniti – není u kadaverů naplněno, kyčelník je od polohy této části střeva – v oblasti blízko kyčelní jámy vpravo.
Jeho délka je 3–5 m. Stěna tenkého střeva má stavbu typickou pro trávicí trubici. Skládá se ze čtyř vrstev Obrázek č. 26:
Obrázky ke kapitole: Tenké střevo (intestinum tenue) | |||
je nejkratší úsek tenkého střeva. Měří 20–30 cm, široký je 4–5 cm. Nejčastěji má tvar podkovy otevřené konkavitou doleva, do které se vkládá hlava slinivky břišní. Dělí se na čtyři části:
Do sestupné části dvanáctníku asi 10cm od pyloru se otvírá společně:
Přídavný vývod slinivky břišní (ductus pancreaticus accesorius) vyúšťuje asi 2 cm nad velkou bradavkou na malou dvanáctníkovou bradavku – papilla duodeni minor (Santorini), taktéž opatřena svěračem – m. sphincter Boideni.
Do střeva je přiváděna žluč (bilis) a pankratická šťáva – succus pancreaticus V trávenině obsažené tuky jsou nejdříve žlučovými kyselinami emulgovány – rozptýleny – do mikroskopických kapének a teprve potom na ně může působit pankreatická lipáza, která je rozštěpí na glycerol a mastné kyseliny. Sacharidy jsou štěpeny pankreatickou amylázou a střevními disacharidázami na snadno vstřebatelné jednoduché cukry – monosacharidy (glukóza, fruktóza, galaktóza). Trávení bílkovin započalo již v žaludku a pankratickými enzymy jsou rozštěpeny na aminokyseliny. Jsou to neaktivní trypsinogen a chymotrypsinogen, které jsou střevní enterokinázou přeměněny na účinný trypsin a chymotrypsin. Střevní šťáva vylučována pod vlivem enterokininu obsahuje trávící enzymy:
specifické disacharidasy (sacharasa, maltasa, laktasa), fosfatasa, polynukleotidasy (nukleidasy, fosfodiesterasy), nukleosidasy, lecithinasu. Vedle funkce trávení je druhou významnou funkcí tenkého střeva vstřebávání. Cévní zásobení zajišťuje břišní kmen – truncus coeliacus a horní okružní tepna – arteria mesenterica superior.
V konkavitě dvanáctníku je uložena hlava slinivky břišní – caput pankreatis, na přechodu dvanáctníku do lačníku – flexura duodenojejunalis leží tělo slinivky břišní – corpus pankreatis.
Obrázky ke kapitole: Dvanáctník (duodenum) | |||
Další dva úseky tenkého střeva lačník – jejunum a kyčelník – ileum jsou připojeny okružím – mesenterium – k zadní stěně břišní. Jedná se o duplikaturu pobřišnice – peritoneum, která začíná pruhem okruhový kořen – radix mesenterii – v délce asi 15–18 cm zleva shora (od dvanáctníkoláčníkového ohbí flexura duodenojejunalis, doprava dolů do pravé jámy kyčelní a rozvíjí se do celkové délky tenkého střeva 3–5 m. Stavba tenkého střeva je typická pro stavbu stěny trávící trubice. Skládá se ze čtyř vrstev. Charakteristika lačníku (jejunum) a kyčelníku (ileum) se nejlépe pochopí formou srovnání (viz tabulka).
Lačník (Jejunum) | Kyčelník (Ileum) |
Délka 3–5 m 3/5 | 2/5 |
Tlouštka 3 cm (průměr) | 2,5 cm |
slizniční řasy velmi četné, vysoké, příčné střeva (plicae circulares)řasy (6–8 mm) | nízké, směrem k tlustému střevu téměř vymizí |
střevní klky štíhlé,kyjovité, kuželovité střeva (villi intestinales) | nízké, směrem k tlustému střevu téměř vymizí |
obsah prázdný | kašovitý až kapalný obsah |
barva růžová | šedivá |
lymfatická tkáň ojedinělé uzlíky (nodi lymphatici solitarii) | bohatá nodi lymphytici aggregati) |
cévy 1–2 oblouky (arkády) | 2–3 oblouky (arkády) |
Cévní zásobení jejuna a ilea pochází z horní okružní tepny – arteria mesenterica superior.
K rtg tenkého střeva se používá stejné kontrastní látky jako u žaludku Obrázek č. 29
Obrázky ke kapitole: Lačník a kyčelník (jejunum a ileum) | |||
je poslední částí trávicí trubice, ve které se zbytek potravy zahušťuje rezorbcí vody a elektrolytů. Tlusté střevo je 1,5 m dlouhé, jeho šířka je 5–8 cm a postupně se průsvit zužuje asi na 4 cm. Jeho první část slepé střevo – coecum Obrázek č. 31 leží v pravé jámě kyčelní, vytváří kapsu, do které z levé strany vyúsťuje kyčelník – ileum kyčelníkovým ústím – ostium ileocoecale, opatřeném chlopní kyčelníkového ústí – valva ileocoecalis (Bauhinova chlopeň), která brání zpětnému toku obsahu střeva z coeca do ilea. Ze spodiny slepého střeva vybíhá červovitý přívěšek – appendix, který se na povrch břicha promítá do Mc Burneyova bodu, který leží na spojnici pupku a pravého trnu – spina iliaca anterior superior asi 6 cm od spiny. Jeho délka se pohybuje od 0,5 do 10 cm i více. Vůči slepému střevu zaujímá několik typických poloh (6). Při zánětu je poloha pánevní – positio pelvina (40 %) nebezpečná svým blízkým vztahem u ženy s pravým vaječníkem a vejcovodem a pozice za slepým střevem – positio retrocoecalis (15–30 %), kdy může při zánětu svými klinickými projevy imitovat bolesti žlučníku. V oblasti appendixu je velké seskupení lymfatické tkáně, mluvíme o tonsilla abdominalis.
Za slepým střevem následuje
Pro tlusté střevo je oproti tenkému charakteristické Obrázek č. 32: našedlá barva, větší průsvit, podélná svalovina je koncentrovaná do tří pruhů – taenií, které se sbíhají na appendixu (pomoc chirurgům při jeho lokalizaci). Cirkulární svalovina je slabá a vytváří dočasné útvary závislé na peristaltice, které jsou zevně patrny jako výpuky – haustra a na vnitřním povrchu jsou řasy – plicae semilunares coli. Sliznice tlustého střeva není zřasena v klky. Obsahuje četné žlázové buňky produkujucí hlen, který usnadňuje posun houstnoucího střevního obsahu. Tlusté střevo se začíná plnit 4–8 hodin po jídle. Hromadí se v něm nestrávené a nestravitelné zbytky potravy, dochází zde ještě ke vstřebávání vody, solí a vitamínů. Žijí zde bakterie (střevní mikroflora). Jednak hnilobné – Proteus (donatravující tuky), produkující amoniak, sulfan, fenoly (nežádoucí toxické látky), tak i bakterie kvasné – Escherichia coli (donatravující cukry a bílkoviny), produkující metan a oxid uhličitý. Činností střevních bakterií vznikají také vitaminy Bl2 a téměř veškerý potřebný vitamin K. Jejich příznivý účinek je také omezován růstem kvasinek a plísní. Pro podněcování pohybů (motility) střev a dobré vyprazdňování tlustého střeva je důležitá vláknina (celulóza, pektiny, lignin) v potravě. Svojí přítomností brání rozmnožování hnilobných bakterií a naopak podporují činnost bakterií kvasných. Rozkladem žlučových barviv je střevní obsah zbarvován dohněda. Výkaly se hromadí v dolní části sestupného třáčníku – colon descendent a esovité kličce – colon sigmoideum. Cévní zásobení tlustého střeva je až po levé ohbí () zajištěno horní okružní tepnou (a. mesenterica superior), colon descendens, sigmoideum a horní část rekta jsou zásobovány z dolní okružní tepny – a. mesenterica inferior, mezi oběma jsou četné spojky – anastomosy. K rtg tlustého střeva se používá kontrastní látka typická pro náplň trávícího traktu Obrázek č. 33. Viz rtg žaludku Obrázek č. 25
Obrázky ke kapitole: Tlusté střevo (intestinum crassum) | |||
je poslední úsek tlustého střeva, leží před kostí křížovou (os sacrum), je 12–16 cm dlouhý a asi 4 cm široký. Navenek ústí otvorem – řiť – anus. Rektum má dvě hlavní části: před kostí křížovou (v konkavitě) širší část konečníková baňka – ampula recti, která přechází v užší část řitní kanál – canalis analis. Sliznice v ampulární části tvoří tří poloměsíčíté řasy – plicae transversae recti, Houstonovy řasy. Prostřední tzv. Kolrauschova řasa je vzdálena asi 7 cm od řitního otvoru. Epitel je cylindrický jednovrstevný se vstřebávací schopností.
V řitním kanále – canalis analis jsou slizniční řasy orientovány podélně a epitel je zde vícevrstevný, dlaždicový, nerohovějící.
Svalovina je tvořena:
Na mechanismus uzávěru análního otvoru se podílí vnitřní a zevní svěrač, jednak svalové dno pánevní (nejdůležitějším svalem je stydkokonečníkový sval – m. puborectalis). Při povolení napětí těchto svalů dochází k jejich reflektorickému uvolnění, což vyvolá roztažení rektální ampuly vstupující náplní, a při současném zapnutí břišního lisu dochází k vyprazdňování obsahu střeva – k defekaci. Konečník je za běžných okolnístí prázdný a jeho stěny jsou na sebe ve střední rovině ploše přiloženy. Posun obsahu tlustého střeva – tzv. výkalového sloupce – do konečníku vyvolává nucení k vyprázdnění. Je-li horní část konečníku (ampulla recti) naplněna střevním obsahem, podráždí se mechanoreceptory, tím se reflexně relaxuje vnitřní svěrač, zvýší se tonus zevního svěrače a vzniká pocit nucení na stolici. Je-li nucení vyhověno, zkrátí se rektum, ochabnou mm. puborectales a zevní anální svěrač. Parasympatikem (z plexus hypogastricus inferior) aktivovaná kruhová svalovina sestupného tráčníku, sigmoidea a rekta vytlačuje za podpory břišního lisu stolici ven. Denně se vytvoří cca 60–180 g stolice, v tlustém střevu dojde k zahuštění tráveniny – chymu z 500–1500 ml 100–200 ml/den. Obrázek č. 35
Cévní zásobení rekta je v horní části zajištěno horní konečníkovou tepnou – a. rectalis superior z dolní okružní tepny – a. mesenterica inferior, ke střední části rekta přichází střední konečníková tepna – a.rectalis media z vnitřní kyčelní tepny – a. iliaca interna, v dolní části je cévní zásobení z dolní konečníkové tepny – a. rectalis inferior z vnitřní ohanbové tepny – a. pudenda interna.
Rektální žíly tvoří významné portokavální anastomosy. (podroběnji bude vysvětleno v kapitole cévní systém 3. díl učebních textů).
Dispenze žaludku potravou způsobí kontrakci rekta a často nucení na stolici. Tento děj se nazývá gastrokolický reflex, který je rovněž vyvolán působením gastrinu na tračník a není zprostředkován jen nervově. Proto je defekace pravidelná po jídle u dětí. U dospělích mají významnou úlohu na tento reflex, při určování, kdy nastává defekace, návyk a civilizační faktory.
Obrázky ke kapitole: Konečník (rectum) | |||
Centrum interaktivních a multimediálních studijních opor pro inovaci výuky a efektivní učení | CZ.1.07/2.2.00/28.0041