upraveno podle DP M. Plchové, 2003
Doporučení | laboratorní práce |
Věk | od 6. třídy |
Trvání | 30–45 minut |
Organizace | individuální práce, popřípadě práce ve dvojicích (dle počtu mikroskopů a pomůcek) |
Pozorovat jednobuněčné organismy, kvasinky, které patří mezi houby. Vyrobit mikroskopický preparát, pozorovat. Uvědomit si, že kvasinky nejsou zelené. Seznámit se s jejich způsobem rozmnožování, s pučením. Zjistit, za jakých podmínek k němu dochází a k čemu se pučení kvasinek využívá.
K prvnímu úkolu budeme potřebovat droždí a sklenici s vodou. Rozpustíme trochu droždí ve vodě.
Pučící kvasinky pivní (Saccharomyces cerevisiae) je třeba si napěstovat tak hodinu předem. Ve vlažné vodě rozpustíme trochu droždí a přidáme cukr (nebo můžeme droždí rozmíchat v ovocné šťávě). Necháme stát v teple. Že máme ve sklenici pučící kvasinky, poznáme podle přítomnosti bublinek oxidu uhličitého v roztoku.
Buňka jednobuněčných hub se liší od buněk rostlinných i živočišných. Má buněčnou stěnu jako rostlinná buňka, chybí jí však chloroplasty. Není tedy schopna fotosyntézy.
Nejvýznamnější jednobuněčné houby jsou kvasinky. Žijí v půdě, na plodech, na těle i uvnitř těla rostlin, zvířat a člověka. Název kvasinky prozrazuje jejich vztah ke kvasným procesům. Kvašení patří k rozkladným procesům a kvasinky jsou tedy jako bakterie reducenti (rozkladači). Nejčastěji vyvolávají alkoholové kvašení cukerných roztoků za vzniku oxidu uhličitého a alkoholu. Kvasinky se velmi rychle rozmnožují pučením.
Kvasinka pivní zkvašuje sladový cukr z ječmene při výrobě piva. Kvasinky se využívají i při výrobě kefíru, vitaminů skupiny B a bílkovin.
Kvasnice (droždí) jsou směsí kvasinek (nejčastěji pivních) a mouky. Rozmícháme-li kvasnice ve vodě nebo mléce a přidáme-li je do sladkého těsta, kvasinky se rychle rozmnoží. Začnou štěpit cukry, uvolňuje se oxid uhličitý (jako při dýchání), zvětšuje se objem těsta, které kyne. Vznikají v něm dutinky, které můžeme pozorovat i po upečení.
Kvasinka vinná zkvašuje za nepřístupu vzduchu šťávy z bobulí vinné révy na víno.
Je dobré před zahájením práce nakreslit na tabuli a vysvětlit žákům proces pučení.
V 9. třídě, kdy se žáci seznamují s organickou chemií, se dá kvašení zaznamenat i rovnicí. Kvasinky obsahují enzymy zkvašující cukry na alkohol za nepřítomnosti O2.
C6H12O6 → 2CH3CH2OH + 2CO2
cukr (glukóza) → alkohol (ethanol) + oxid uhličitý
Důkaz vzniku CO2 při kvašení: Použijeme širší nádobku s dostatkem místa nad hladinou. Připravíme si směs (voda, cukr, špetka droždí) a zamícháme. Nádobku se směsí postavíme na teplé místo, necháme stát několik hodin. Potom před žáky vsuneme do nádoby hořící třísku. Necháme žáky uvažovat a vysvětlit pozorované jevy.
Máme-li k dispozici příslušné chemické vybavení (pomůcky, chemikálie), můžeme provést i tyto další dva pokusy.
Vitální test: Živé buňky mají membránu polopropustnou, nepropouští barvivo (mírně). Odumřelé jsou zcela propustné pro barvivo. Kapku suspenze z droždí smícháme s kapkou methylenové modři, kápneme na sklíčko a vyrobíme preparát. Mrtvé muňky budou modré, živé bledé.
Důkaz vzniku CO2 při kvašení: Ve skleněné baňce rozpustíme ve 200 ml H2O, 20 g cukru a 10 g kvasnic. Baňku uzavřeme zátkou se dvěma otvory. Do jednoho dáme teploměr, do druhého ohnutou trubičku, která povede do promývačky s 50 ml vápenné vody Ca(OH)2. Baňku zahříváme na vodní lázni (kamnech) na 30° C (ne 40° C). V roztoku cukru vznikají bublinky CO2, plyn uniká do promývačky a ve vápenné vodě se tvoří sraženina CaCO3. Kvašení probíhá za nepřítomnosti vzduchu, roztok cukru s kvasinkami kvasí a vzniká CO2.
Doporučené zvětšení: 15×20
Žáci úloze snadno porozuměli.
Občas se pletly kádinky s kvasinkami a pučícími kvasinkami. Je dobré, je před začátkem práce popsat. Pučící kvasinky je třeba pozorovat při větším zvětšení (připravila jsem si preparát a použila lepší mikroskop).
Úkol žáky bavil.
Odevzdáno mi bylo 20 vypracovaných laboratorních listů. Z toho bych 13 označila známkou 1 a 7 známkou 2.
Zde je k nahlédnutí laboratorní list k tématu:
Pokud se nezobrazí prohlížeč s náhledem laboratorního listu, ale pouze prázdná oblast, je třeba nainstalovat FlashPlayer 10 nebo vyšší
Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.