bk4062 Výživa

Fakulta sportovních studií
podzim 2024
Rozsah
13/13/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kristýna Dvořáková (cvičící)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 11. 10. 14:25–16:05 E34/203 - seminární místnost, Pá 18. 10. 17:10–19:40 E34/225 - seminární místnost, Pá 25. 10. 16:40–19:10 B11/311, Pá 1. 11. 16:15–17:55 E34/207 – seminární místnost, Pá 6. 12. 16:40–19:10 E34/225 - seminární místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk4062/01: Pá 4. 10. 17:10–18:50 B11/206, Pá 1. 11. 8:00–10:30 B11/235, Pá 15. 11. 17:10–19:40 B11/311, Pá 22. 11. 14:25–16:55 E34/225 - seminární místnost, Pá 6. 12. 8:00–9:40 B11/206, K. Dvořáková
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je se základními složkami výživy člověka, ukázat jejich význam, zdroje, dávky i fyziologické účinky. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka. Budou seznámeni se základními alternativními výživovými směry a dietami.
Výstupy z učení
Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě, rozdílům v doporučeních pro jednotlivé skupiny, legislativnímu rámci
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- znát výživová doporučení pro specifické skupiny obyvatel
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení a výživové směry
- pochopit rizika nesprávné výživy
Osnova
  • 01. Význam výživy pro lidský organismus
  • 02. Anamnéza, hodnocení nutričního stavu a výživová doporučení
  • 03. Energetická bilance
  • 04. Sacharidy, bílkoviny, tuky I – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 05. Sacharidy, bílkoviny, tuky II – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 06. Vitaminy a minerální látky – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 07. Pitný režim. Význam vody
  • 08. Specifika populačních skupin I - Výživa dětí, dospělých, seniorů
  • 09. Specifika populačních skupin II - Výživa pohybově aktivních jedinců
  • 10. Výživa v prevenci a nemoci
  • 11. Alternativní výživové směry
  • 12. Bioaktivní látky a doplňky stravy
Literatura
    doporučená literatura
  • RAWSON, Eric S., J. David BRANCH a Tammy J. STEPHENSON. Williams' nutrition for health, fitness & sport. Thirteenth edition. New York: McGraw Hill, 2024, 1 online. ISBN 9781266492150. URL info
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
  • KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 9788024432809. info
Výukové metody
Výuka bude probíhat formou přednášek a cvičení.
Metody hodnocení
Na seminární výuce je možná 1 omluvená absence.
Pro přihlášení ke zkoušce je kromě splněné docházky dále nutné:
absolvování 3 průběžných testů (open book online testy)
Zkouška je ústní, studenti mají před ZK k dispozici okruh otázek
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/bk4062