FSpS:t031 Nutrition Physiology - Course Information
t031 Nutrition Physiology
Faculty of Sports StudiesSpring 2006
- Extent and Intensity
- 2/0. 4 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. (lecturer) - Guaranteed by
- prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Contact Person: Olga Korvasová - Timetable of Seminar Groups
- t031/1: Mon 7:30–9:00 K205
t031/2: Wed 17:30–19:00 K205 - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Regeneration and Nutrition in Sport (programme FSpS, B-TV)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je pochopit vztahy mezi výživou a životními funkcemi člověka. Dále získat základní znalosti z fyziologie trávicího ústrojí - anatomie, trávení, vstřebávání, základy metabolismu jednotlivých živin (bílkovin, sacharidů a tuků), vitaminů, minerálů a vody. Základní úloha jater, slinivky břišní a ledvin v metabolismu živin
- Syllabus (in Czech)
- 1. Úvod, energetický metabolismus 2. Tuky 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Voda a vodní bilance 6. Minerály 7. Vitaminy 8. Přehled trávení a vstřebávání 9. Přehled trávení a vstřebávání 10. Metabolismus živin 11. Metabolismus živin 12. Ledviny, játra, slinivka bříšní 13. Zápočtový týden
- Assessment methods (in Czech)
- přednášky budou ukončené zápočtovou písemkou. Její úspěšné složení bude předpokladem pro zkoušku
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- Study Materials
- Enrolment Statistics (Spring 2006, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/spring2006/t031