bp2229 Doplňky stravy ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2016
Rozsah
1/0. 3 kr. Ukončení: kz.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Po 22. 2. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 29. 2. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 7. 3. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 14. 3. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 21. 3. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 4. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 11. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 18. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Po 25. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou doplňků stravy ve sportu. Porozumí významu užití jednotlivých látek, kombinace, účinky, neúčinnost, legislativu.
Osnova
  • Legislativní rámec doplňků stravy
  • Použití doplňků stravy, obaly potravin
  • Klasifikace doplňků stravy
  • Sacharidové doplňky stravy
  • Bílkovinné doplňky stravy
  • Stimulanty a látky podporující utilizaci tuků
  • Vitaminy a minerální látky
Literatura
    doporučená literatura
  • SLÍVA, Jiří a Juraj MINÁRIK. Doplňky stravy. Vyd. 1. Praha: Triton, 2009, 124 s. ISBN 9788073871697. info
  • MACH, Ivan. Doplňky stravy na našem trhu. Vyd. 1. Praha: Svoboda Servis, 2006, 118 s. ISBN 8086320464. info
  • MACH, Ivan. Doplňky stravy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2004, 157 s. ISBN 8086320340. info
  • TALBOTT, Shawn M. A guide to understanding dietary supplements. Binghampton, N.Y.: Haworth press, 2003, xxv, 713. ISBN 0789014564. info
Výukové metody
výuka bude probíhat kombinovanou formou přednášek a seminářů
Metody hodnocení
- povolena 1 omluvená neúčast - domácí příprava zadaná vyučujícím - prezentace 1 doplňku stravy ve výuce - povinné 3 části (1. charakteristika, 2. odborná rešerše literatury, 3. konkrétní doporučení použití ve sportu) - odevzdaná práce ke zvolenému doplňku stravy - ústní kolokviální zkouška
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2013, jaro 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020.