FSpS:bk2219 Zdravá výživa I - Informace o předmětu
bk2219 Základy zdravé výživy I
Fakulta sportovních studiíjaro 2019
- Rozsah
- 7/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 12. 4. 10:30–12:10 B11/206, Pá 26. 4. 8:00–9:40 B11/206, Pá 10. 5. 10:30–13:00 B11/206
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Cíle předmětu
- V rámci předmětu se studenti seznámí s obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obyvatelstvo, základy složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy a také se specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu schopen:
- aplikovat základní výživová doporučení v praxi
- navrhovat základní nutriční doporučení pro jedince v rámci prevence nemocí - Osnova
- 1. Výživová doporučení, výživové dávky
- 2. Složení potravin
- 3. Energetická hodnota potravin
- 4. Skupiny potravin, zásady sestavení jídelníčku
- 5. Složení nápojů, základní ingredience, náhradní a umělá sladidla
- 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracující, sportovci, jídleníček v provozu na směny)
- 7. Výživa v prevenci vybraných chorob
- Literatura
- WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. info
- Výukové metody
- Předmět sestává pouze z přednášek. Je nutná účast na přednáškách alespoň z 80%.
- Metody hodnocení
- Pro úspěšné ukončení předmětu je nutné:
- absolvovat závěrečnou písemku s úspěšností min. 80 % (v průběhu semestru neomluvená neúčast je důvodem pro nepřipuštění k možnosti ukončit tento předmět)
-vypracování samostatných úkolů – kazuistika
- zpracování recenze na 1 webovou stránku o výživě a 1 knihu tematickou - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2019/bk2219