FSpS:bp1819 Základy sportovní výživy - Informace o předmětu
bp1819 Základy sportovní výživy
Fakulta sportovních studiíjaro 2020
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- bp1819/01: Čt 20. 2. 17:00–17:50 C15/207, Čt 27. 2. 17:00–17:50 C15/207, Čt 5. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 12. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 19. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 26. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 2. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 9. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 16. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 23. 4. 17:00–17:50 C15/207, T. Hlinský
- Předpoklady
- bp1995 Fyzioterapie IV &&( bp1927 Základy diagnostiky a terapie poruch pohybového aparátu III || bp1903 Anthropomotorics )&& bp1197 Klinická kineziologie III
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Fyzioterapie (program FSpS, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu bude schopen: - rozlišit význam makroživin, mikroživin a vody ve výživě člověka - orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu - posoudit energetickou bilanci sportovce a doporučit optimální energetický příjem s ohledem na míru sportovního zatížení - identifikovat základní rizika nedostatečné výživy sportovce - orientovat se v problematice doplňků stravy
- Osnova
- Základní pojmy o výživě
- 02. Energetická bilance
- 03. Sacharidy
- 04. Proteiny
- 05. Tuky
- 06. Vitamíny
- 07. Minerální látky
- 08. Voda, tekutinová bilance
- 09. Sportovní výživa
- 10. Suplementy
- 11. Výživa před, během a po výkonu
- 12. Výživa a cvičení speciálních skupin
- 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech
- Literatura
- KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019, 114 s. ISBN 978-80-210-9456-7. info
- KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 156 s. ISBN 978-80-210-9162-7. E-kniha (Flipbook) info
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 72 s. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- Výukové metody
- Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích.
- Metody hodnocení
- docházka na seminářích (povolena 1 omluvená neúčast) - zápočtový test na posledním semináři (k postupu ke ZK úspěšnost – 50 %), 1 opravný termín ve ZK období - 2 odevzdané domácí úkoly - zkouška písemná – test na PC ve zkouškovém období, 50 otázek (50 bodů), hodnocení (body): A – 50–46; B – 45–41; C – 40–36; D – 35–31; E – 30–26; F – 25 a méně
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2020/bp1819