FSpS:bp1819 Základy sportovní výživy - Informace o předmětu
bp1819 Základy sportovní výživy
Fakulta sportovních studiíjaro 2022
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- bp1819/LS01: Po 14. 2. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 21. 2. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 28. 2. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 7. 3. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 14. 3. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 21. 3. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 28. 3. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 4. 4. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 11. 4. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, Po 25. 4. 9:00–10:00 E34/225 - seminární místnost, T. Hlinský
- Předpoklady
- bp1995 Fyzioterapie IV &&( bp1927 Základy diagnostiky a terapie poruch pohybového aparátu III || bp1903 Anthropomotorics )&& bp1197 Klinická kineziologie III && BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Fyzioterapie (program FSpS, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Obor fyzioterapie je v kontextu kinantropologie multidisciplinárním oborem, kde znalosti z oblasti výživy mohou pomoci dotvořit komplexní terapeutický přístup ke klientovi a navýšit tak úroveň kvality terapeuta. Cílem předmětu je proto rozšířit obecné znalosti studenta v oblasti výživy v kontextu biochemie a fyziologie člověka s cílem podpory jeho zdravotního stavu. Aplikace poznatků do sportovní přípravy, tréninku či závodního zatížení s ohledem na optimalizace tréninkového procesu.
- Výstupy z učení
- Základní zhodnocení nutričního stavu jedince v kontextu fyzioterapeutické praxe; Základní znalosti obecné, racionální a sportovní výživy a aplikace znalostí v praxi; Orientace na trhu potravin a trhu s doplňky stravy, v označování potravin; Rozlišení rozdílných potřeb specifických skupin populace (seniorská populace, děti atd.) či specifického prostředí (chladné vs teplé prostředí atp.).
- Osnova
- 1. Úvod do problematiky výživy 2. Antropometrické vyšetření a metody zjišťování nutričního stavu 3. Makroživiny – sacharidy, bílkoviny a tuky 4. Mikroživiny – vitaminy a minerální látky 5. Tekutiny a pitný režim 6. Racionální přístup k výživě, úprava potravin a orientace na trhu potravin 7. Aplikovaná sportovní výživa – před, během a po zatížení 8. Aplikovaná sportovní výživa – vytrvalostní silově-rychlostní zatížení 9. Doplňky stravy 10. Výživa specifických skupin populace a prostředí
- Literatura
- doporučená literatura
- KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019, 114 s. ISBN 978-80-210-9456-7. info
- KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 154 s. ISBN 978-80-210-9162-7. info
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
- neurčeno
- HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
- WILLIAMS, Melvin H., Dawn E. ANDERSON a Eric S. RAWSON. Nutrition for health, fitness & sport. 10th ed. New York: Mc Graw- Hill, 2013, xix, 666. ISBN 9780071318167. info
- Výukové metody
- Frontální typ výuky s otevřenou diskusí k prezentovaným tématům a praktickými cvičeními.
- Metody hodnocení
- Docházka na semináře (povoleny jsou 2 omluvené absence), spolupráce při výuce, plnění domácích cvičení a dva průběžné testy (student musí splnit průměr testů ≥70 %).
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2022/bp1819