np4420 Výživa v prevenci a nemoci

Fakulta sportovních studií
jaro 2024
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Michal Šenkyřík (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Bc. Barbora Kopečková (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Čt 15:00–16:40 E34/207 – seminární místnost, kromě Čt 16. 5.
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np4420/01: Po 26. 2. 15:20–17:00 IGEK N15190, Po 11. 3. 15:20–17:00 IGEK N15190, Po 25. 3. 15:20–17:00 IGEK N15190, Po 8. 4. 15:20–17:00 IGEK N15190, Po 22. 4. 15:20–17:00 IGEK N15190, Po 6. 5. 15:20–17:00 IGEK N15190, M. Šenkyřík
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci předmětu studenti získají nejnovější poznatky o výživě a její úloze v prevenci civilizačních nemocí, úloze jednotlivých nutrientů, doporučených dávkách dle věkových skupin, zatížení a onemocnění, úloze vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, fytochemických látek, vlákniny. Dále získají poznatky o úloze výživy v rámci léčby nemocí, se kterými se mohou jako absolventi ve své praxi nejčastěji potkat (vybrané civilizační choroby, metabolický syndrom, obezita, diabetes mellitus, dále malnutrice – celiakie, Crohnova choroba, osteoporóza, anemie, jaterní choroby, žlučníkové diety). Absolvent bude schopen srovnat doporučení alternativní výživy s obecně platnými základními lékařskými doporučeními. Na základě získaných poznatků bude schopen vytvářet výživová doporučení pro vybrané jedince ve vztahu k danému onemocnění. Výuka bude prakticky probíhat na interním oddělení nemocnice.
Výstupy z učení
Student bude:
1. znát výživová doporučení ve zdraví, prevenci nemocí i při léčbě onemocnění
2. rozumět úloze výživy v rámci léčby vybraných onemocnění
3. umět aplikovat doporučení v praxi
4. umět navrhnout doporučení ve výživě pro pacienty s onemocněním
5. umět porovnat a analyzovat výživové směry a diety, které jsou alternativní
6. umět vyhodnotit a kriticky smýšlet o alternativních výživových směrech
Osnova
  • Přednášky:
  • Výživa ve zdraví a prevenci chorob
  • Výživa při kardiovaskulárních chorobách, metabolický syndrom
  • Výživa při obezitě, obezitě dětí
  • Výživa diabetiků
  • Výživa při celiakii, Crohnově chorobě
  • Výživa při jaterních chorobách. Diety
  • Výživa při osteoporoze
  • Výživa při malabsoprčním syndromu
  • Poruchy příjmu potravy
  • Výživa onkologických pacientů
  • Alternativní výživové směry
  • Alternativní výživové směry – diety
  • V rámci seminářů budou studenti prakticky rozšiřovat svoje znalosti formou kritického čtení, analýzy odborných článků a vypracováním konkrétních výživových plánů pro pacienty.
Literatura
    doporučená literatura
  • Disability, obesity and ageing :popular media indentifications. Edited by Debbie Rodan - Katie Ellis - Pia Lebeck. 1 online r. ISBN 9781472403810. info
  • Practical manual of clinical obesity. Edited by Robert F. Kushner - Victor Lawrence - Sudhesh Kumar. Chichester, West Sussex: John Wiley & Sons, 2013, viii, 195. ISBN 9781118643563. info
  • Obesity : prevention and treatment. Edited by Theodore J. Angelopoulos - James M. Rippe. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 2012, xviii, 417. ISBN 9781439836712. info
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 4th ed. Praha: Galén, 2011, xxxii, 723. ISBN 9788072628216. info
  • A practical manual of diabetes in pregnancy. Edited by David R. McCance - Michael Maresh - David A. Sacks. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell, 2010, xi, 268 p. ISBN 9781405179041. info
  • Clinical nutrition in practice. Edited by Nicholas Katsilambros. Chichester, West Sussex, U.K.: Wiley-Blackwell, 2010, vi, 222 p. ISBN 9781444325003. info
  • Obesity and pregnancy. Edited by Volker Briese - Manfred Voigt - Sebastian Straube. New York: Nova Biomedical Books, 2010, vi, 184 p. ISBN 9781614704676. info
  • Obesity and cancer research. Edited by Pauline R. Ramonde - Eva H. Fochas. New York: Nova Science Publishers, 2009, xi, 187 p. ISBN 9781614704669. info
  • Obesity and cardiovascular disease. Edited by Gianluca Iacobellis. 1st ed. New York: Oxford University Press, 2009, xv, 272 p. ISBN 9780199549320. info
  • Obesity and diabetes. Edited by A. H. Barnett - Sudhesh Kumar. 2nd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-Blackwell, 2009, xv, 328 p. ISBN 9780470519813. info
  • ROLFES, Sharon Rady, Kathryn PINNA a Eleanor Noss WHITNEY. Understanding normal and clinical nutrition. 8th ed. Belmont: Wadsworth., 2009, xxiii, 925. ISBN 9780495556565. info
  • Obesity and metabolism. Edited by Márta Korbonits. Basel: Karger, 2008, x, 294. ISBN 9783805584302. info
  • Children, obesity and exercise : prevention, treatment and management of childhood and adolescent obesity. Edited by Andrew P. Hills - Neil A. King - Nuala M. Byrne. London: Routledge, 2007, viii, 172. ISBN 9780415408837. info
  • Pediatric obesity FAQs. Edited by William J. Cochran. Hamilton, Ontario: BC Decker, 2007, vi, 58 p. ISBN 1550093436. info
  • Health and treatment strategies in obesity. Edited by Varsha Vaidya. New York: Karger, 2006, viii, 97 p. ISBN 3805580282. info
  • Food, diet and obesity. Edited by David J. Mela. Cambridge, England: Woodhead Pub., 2005, xxii, 521. ISBN 0849334403. info
  • Obesity and binge eating disorder. Edited by Simone Munsch - C. Beglinger. New York: Karger, 2005, ix, 222 p. ISBN 3805578326. info
  • Obesity in childhood and adolescence. Edited by W. Kiess - Claude Marcus - Martin Wabitsch. Basel: Karger, 2004, x, 269 p. ISBN 3805577303. info
  • Obesity and weight management in primary care. Edited by Colin Waine. Malden, MA: Blackwell Science, 2002, x, 118 p. ISBN 9780632065141. info
  • Obesity : preventing and managing the global epidemic : report of a WHO consultation. 1st ed. Geneva: World Health Organization, 2000, xii, 253. ISBN 9241208945. info
  • New strategies in clinical nutrition :International ESPEN Satellite Symposium, Vienna, September 1992. Edited by P. Fürst. München: W. Zuckschwerdt Verlag, 1993, 85 s. ISBN 3-88603-462-3. info
Výukové metody
přednášky a semináře.
Metody hodnocení
Je nutná povinná účast na výuce (mluvené max. 2 neúčasti).
Pro úspěšné absolvování je třeba splnit:
- test – 3x během semestru, 10 otázek, maximální počet bodů 30, minimální počet bodů 22
- domácí úkol – kazuisitky, 3x
- zápočtová písemka s testem, 30 otázek, maximální počet bodů 50 (pro úspěšné připuštění ke zkoušce minimálně 38 bodů)
Předmět bude zakončen ústní zkouškou.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2025.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2024/np4420