FSpS:bp2022 Základy výživy ve sportu - Informace o předmětu
bp2022 Základy výživy ve sportu
Fakulta sportovních studiípodzim 2016
- Rozsah
- 1/1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Ing. Lucia Štulrajterová (cvičící)
Zbyněk Cincibus (pomocník) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Po 8:50–9:35 B11/206
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp2022/02: Čt 10:30–11:15 C15/207, I. Hrnčiříková
bp2022/03: St 8:00–8:45 E34/225 - seminární místnost, M. Kumstát
bp2022/04: Čt 8:00–8:45 E34/203 - seminární místnost, M. Kumstát - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 15 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
- Osnova
- 1. Základní pojmy o výživě. 2. Energetická bilance. 3. Sacharidy. 4. Proteiny. 5. Tuky. 6. Vitaminy. 7. Minerální látky. 8. Voda, tekutinová bilance. 9. Sportovní výiva. 10. Suplementy. 11. Výživa před, během a po výkonu. 12. Výživa a cvičení speciálních skupin. 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech.
- Literatura
- povinná literatura
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- doporučená literatura
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
- Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
- neurčeno
- BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
- BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010, xix, 715. ISBN 9780070277205. info
- BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
- Výukové metody
- Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích. Práce s nutričním programem, analýza kazuistik. Práce s odbornými články.
- Metody hodnocení
- - docházka na seminářích (povoleny 2 omluvené neúčasti) - 3 průběžné testy ve 4., 8. a 12.týdnu výuky (k postupu ke ZK minimální průměrná úspěšnost ze všech tří testů - 75 %), 1 náhradní termín (v případě omluvené neúčasti na některém z průběžných testů) v zápočtovém týdnu - 3 odevzdané domácí úkoly - zkouška písemná - test na PC ve zkouškovém období, 50 otázek (50 bodů) hodnocení (body): A - 50-46; B - 45-41; C - 40-36; D - 35-31; E - 30-26; F - 25 a méně
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každý semestr.
- Statistika zápisu (podzim 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2016/bp2022