FSpS:np4412 Výživa v ontogenezi člověka - Informace o předmětu
np4412 Výživa v ontogenezi člověka
Fakulta sportovních studiípodzim 2019
- Rozsah
- 1/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Čt 12:00–12:50 B11/311
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Aplikovaná kineziologie (program FSpS, N-KTAK) (2)
- Cíle předmětu
- V rámci studia předmětu student získá informace o úloze výživy v prenatálním o postnatálním vývoji člověka. Část přednášek bude věnována vlivu výživy matky v době před otěhotněním, v době těhotenství (tzv. programming) na prenatální vývoj dítěte. Další blok přednášek bude zaměřen na oblast výživy v postnatálním období vývoje člověka se zaměřením na vztah výživy a růstu, na kvalitu výživy a jejího vlivu na dětský organismus, na úlohu výživy a její sociální roli, na vztah výživy a kognitivní funkce. Výuka bude také zaměřena na režim výživy, změny výživového chování v rámci pubescence a adolescence, jejich rizika, poruchy příjmu potravy, úlohu výživy u sportujícího dítěte a výskyt alergií na potraviny u dětí. Úspěšný absolvent bude mít podrobné znalosti o úloze výživy v rámci biololgických změn člověka v průběhu života.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování schopen:
1. rozumět rozdílům ve výživových potřebách v jednotlivých fázích života člověka
2. vysvětlit nároky organismu na nutrici v rámci jednotlivých období
3. identifikovat stěžejní nutriční potřeby, odchylky od doporučení, rizika nedostatku jednotlivých živin
4. porovnat rozdíly v potřebách výživy v jednotlivých obdobích života
5. vysvětlit nutriční potřeby pro různé skupiny populace, zahrnuté i minoritní skupiny populace - Osnova
- Přednášky a semináře:
- Význam výživového chování matky na nenarozené dítě
- Programming
- Rizika nesprávné výživy matky v období kojení
- Důležitost jednotlivých živin v období 5–12 měsíců
- Výživa v období 1–3 roky
- Výživa v období předškolního a mladšího školního věku
- Výživa v období adolescence, rizika alternativních výživových směrů
- Význam výživy a kvalita života ve stáří
- Výživa minoritních skupin
- Výživa minoritních skupin – mentálně postižení
- Rizika nesprávné výživy u seniorů a oslabených jedinců
- Kritické čtení a sledování populární literatury v oblasti výživy
- Přednáška specialisty z praxe na výživu vybrané skupiny populace
- Semináře budou prakticky ověřovat nabyté informace z přednášek.
- Literatura
- doporučená literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- Clinical nutrition in practice. Edited by Nicholas Katsilambros. Chichester, West Sussex, U.K.: Wiley-Blackwell, 2010, vi, 222 p. ISBN 9781444325003. info
- Feeding and nutrition in children with neurodevelopmental disability. Edited by Peter B. Sullivan. London: Mac Keith Press, 2009, xi, 196 p. ISBN 9781908316127. info
- Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005, xxxviii, 5. ISBN 0121501132. info
- KEJVALOVÁ, Lenka. Výživa dětí od od A do Z. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2005, 157 s. ISBN 8070217731. info
- Fetal nutrition and adult disease : programming of chronic disease through fetal exposure to undernutrition. Edited by S. C. Langley-Evans. Wallingford: CABI, 2004, x, 433. ISBN 0851998216. info
- BAUER, Kathleen D. a Carol A. SOKOLIK. Basic nutrition counseling skill development : a guideline for lifestyle management. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning, 2002, xvii, 298. ISBN 0534589774. info
- HRSTKOVÁ, Hana, Zuzana BRÁZDOVÁ, Milena BURIANOVÁ a J. HAK. Výživa dětí s astma bronchiale. Bulletin SAAD. Sdružení pro alergické a astmatické děti, 2001, č. 2, s. 5-7. info
- Basics in clinical nutrition : edited for ESPEN courses. Edited by Luboš Sobotka. 2nd ed. Praha: Galén, 2000, 300 s. ISBN 8072620703. info
- Feeding and nutrition of infants and young childrenguidelines for the WHO European Region, with emphasis on the former Soviet countries. Edited by Kim Fleischer Michaelsen. Copenhagen, Denmark: WHO Regional office for Europe, 2000, xv, 288 p. ISBN 9289013540. info
- KLIMOVÁ, Anna, Drahoslava HRUBÁ a Petr KACHLÍK. Výživa dětí po porodu a faktory , které ji ovlivňují. In Sborník z konference XXVII. Ostravské dny dětí a dorostu. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, s. 148-155. ISBN 80-7071-120-5. info
- WHITNEY, Eleanor Noss, Eva May Nunnelly HAMILTON a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 5th edition. St. Paul: West Publishing Company, 1990, xviii, 603. ISBN 0314578315. info
- Výukové metody
- přednášky a semináře.
- Metody hodnocení
- - povinná docházka na výuku (povoleny 2 omluvené neúčasti)
- 3 x průběžný test – 10 otázek, maximálně 30 bodů (pro úspěšné splnění nutné alespoň 22 bodů)
- 3 x domácí úkol
- prezentace kritické čtení odborné i populární literatury
- zkouška písemná, 40 otázek – otevřené i testové, maximálně 60 bodů (pro úspěšné splnění minimálně 45 bodů) - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2019/np4412