np4412 Výživa v ontogenezi člověka

Fakulta sportovních studií
podzim 2021
Rozsah
1/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Marie Šimonová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Út 16:00–16:50 B11/311
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np4412/01: Út 17:00–17:50 B11/311, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci studia předmětu student získá informace o úloze výživy v prenatálním o postnatálním vývoji člověka. Část přednášek bude věnována vlivu výživy matky v době před otěhotněním, v době těhotenství (tzv. programming) na prenatální vývoj dítěte. Další blok přednášek bude zaměřen na oblast výživy v postnatálním období vývoje člověka se zaměřením na vztah výživy a růstu, na kvalitu výživy a jejího vlivu na dětský organismus, na úlohu výživy a její sociální roli, na vztah výživy a kognitivní funkce. Výuka bude také zaměřena na režim výživy, změny výživového chování v rámci pubescence a adolescence, jejich rizika, poruchy příjmu potravy, úlohu výživy u sportujícího dítěte a výskyt alergií na potraviny u dětí. Úspěšný absolvent bude mít podrobné znalosti o úloze výživy v rámci biololgických změn člověka v průběhu života.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování schopen:
1. rozumět rozdílům ve výživových potřebách v jednotlivých fázích života člověka
2. vysvětlit nároky organismu na nutrici v rámci jednotlivých období
3. identifikovat stěžejní nutriční potřeby, odchylky od doporučení, rizika nedostatku jednotlivých živin
4. porovnat rozdíly v potřebách výživy v jednotlivých obdobích života
5. vysvětlit nutriční potřeby pro různé skupiny populace, zahrnuté i minoritní skupiny populace
Osnova
  • Přednášky a semináře:
  • Význam výživového chování matky na nenarozené dítě
  • Programming
  • Rizika nesprávné výživy matky v období kojení
  • Důležitost jednotlivých živin v období 5–12 měsíců
  • Výživa v období 1–3 roky
  • Výživa v období předškolního a mladšího školního věku
  • Výživa v období adolescence, rizika alternativních výživových směrů
  • Význam výživy a kvalita života ve stáří
  • Výživa minoritních skupin
  • Výživa minoritních skupin – mentálně postižení
  • Rizika nesprávné výživy u seniorů a oslabených jedinců
  • Kritické čtení a sledování populární literatury v oblasti výživy
  • Přednáška specialisty z praxe na výživu vybrané skupiny populace
  • Semináře budou prakticky ověřovat nabyté informace z přednášek.
Literatura
    doporučená literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • Clinical nutrition in practice. Edited by Nicholas Katsilambros. Chichester, West Sussex, U.K.: Wiley-Blackwell, 2010, vi, 222 p. ISBN 9781444325003. info
  • Feeding and nutrition in children with neurodevelopmental disability. Edited by Peter B. Sullivan. London: Mac Keith Press, 2009, xi, 196 p. ISBN 9781908316127. info
  • Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005, xxxviii, 5. ISBN 0121501132. info
  • KEJVALOVÁ, Lenka. Výživa dětí od od A do Z. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2005, 157 s. ISBN 8070217731. info
  • Fetal nutrition and adult disease : programming of chronic disease through fetal exposure to undernutrition. Edited by S. C. Langley-Evans. Wallingford: CABI, 2004, x, 433. ISBN 0851998216. info
  • BAUER, Kathleen D. a Carol A. SOKOLIK. Basic nutrition counseling skill development : a guideline for lifestyle management. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning, 2002, xvii, 298. ISBN 0534589774. info
  • HRSTKOVÁ, Hana, Zuzana BRÁZDOVÁ, Milena BURIANOVÁ a J. HAK. Výživa dětí s astma bronchiale. Bulletin SAAD. Sdružení pro alergické a astmatické děti, 2001, č. 2, s. 5-7. info
  • Basics in clinical nutrition : edited for ESPEN courses. Edited by Luboš Sobotka. 2nd ed. Praha: Galén, 2000, 300 s. ISBN 8072620703. info
  • Feeding and nutrition of infants and young childrenguidelines for the WHO European Region, with emphasis on the former Soviet countries. Edited by Kim Fleischer Michaelsen. Copenhagen, Denmark: WHO Regional office for Europe, 2000, xv, 288 p. ISBN 9289013540. info
  • KLIMOVÁ, Anna, Drahoslava HRUBÁ a Petr KACHLÍK. Výživa dětí po porodu a faktory , které ji ovlivňují. In Sborník z konference XXVII. Ostravské dny dětí a dorostu. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, s. 148-155. ISBN 80-7071-120-5. info
  • WHITNEY, Eleanor Noss, Eva May Nunnelly HAMILTON a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 5th edition. St. Paul: West Publishing Company, 1990, xviii, 603. ISBN 0314578315. info
Výukové metody
přednášky a semináře.
Metody hodnocení
- povinná docházka na výuku (povoleny 2 omluvené neúčasti)
- 3 x průběžný test – 10 otázek, maximálně 30 bodů (pro úspěšné splnění nutné alespoň 22 bodů)
- 3 x domácí úkol
- prezentace kritické čtení odborné i populární literatury
- zkouška písemná, 40 otázek – otevřené i testové, maximálně 60 bodů (pro úspěšné splnění minimálně 45 bodů)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.