HEN416 Trvale udržitelné zemědělství

Fakulta sociálních studií
jaro 2001
Rozsah
1/1/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D.
Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Kontaktní osoba: Eva Danielová
Předpoklady
HEN535 Základy zemědělství
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Jiné omezení: Zapisuje student, který absolvoval HEN535 nebo prokázal znalost základů zemědělství vstupním testem. Kurz se otevírá při 5 a více přihlášených studentech.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V úvodní části kurz objasňuje abiotické a biotické prvky agroekosystému a principy jeho fungování. Následuje studium původu, vývoje a diversity zemědělských systémů; hlavní pozornost je věnována zemědělství mírného pásma, jeho produkčním i mimoprodukčním funkcím. Jsou studovány příčiny a důsledky modernizace zemědělství ve 20. století včetně fungování principů WTO a zemědělské politiky EU a jejich environmentálních a sociálních důsledků. V průběhu celého kursu jsou principy trvalé udržitelnosti zemědělství analyzovány a konfrontovány s industriálním zemědělstvím a jeho alternativami. Semináře jsou určeny k rozboru případových studií a aktuálních problémů. Součástí kursu je exkurze.
Osnova
  • Ačkoli je relativně snadné charakterizovat snahy o udržitelnost zemědělství, situace se stává složitější, pokoušíme-li se definovat trvalou udržitelnost. "... každý předpokládá, že zemědělství má být trvale udržitelné. Ale vzájemně se lišíme v chápání podmínek a předpokladů, za kterých by se tak opravdu mělo stát.." (Francis and Hildebrand, 1989).
  • Kurs se zaměřuje na přírodní, společenské, ekonomické a politické aspekty trvale udržitelného zemědělství a na vztahy mezi zemědělstvím a rozvojem. Tento vztah je zkoumán zejména v podmínkách rozvinutých zemí, ačkoli určitá pozornost je věnována i zemím rozvojovým.
  • Hodnocení kursu: předpokládá se četba v češtině i v angličtině, ústní zkouška
  • Rámcový seznam témat:
  • I. Populace a potravinový problém - trendy současné a budoucí
  • II. Agroekosystém - složky, zdroje a procesy
  • III. Původ a rozšíření zemědělství. Domestikace. Vývoj zemědělských systémů
  • IV. Zemědělství v éře WTO, vznik Společné zemědělské politiky EU. Perspektivy evropského zemědělství. BSE - případová studie
  • V. Zemědělství a jeho vliv na životní prostředí
  • VI. Nové směry v zemědělství : biotechnologie, genové inženýrství, sociální aspekty
  • VII. Úsporné technologie a postupy, místní iniciativy a organizace
  • VIII. Ekologické zemědělství - principy a společenské souvislosti. Community Supported Agriculture - případová studie
  • IX. Perspektivy udržitelného hospodaření v krajině - hodnocení, trendy a požadavky
  • Literatura:
  • Altieri, M. A. 1987. Agroecology. IT Publications, London
  • Barták, M., Kocourek, F, Vrabec, V. 1996. Obecná agroekologie. VŠB - TU, Ostrava
  • Barták, M., Šarapatka, B., Kocourek, F. 1996. Speciální agroekologie. VŠB - TU, Ostrava
  • Clunies-Ross, T., Hildyard, N. 1992. The Politics of Industrial Agriculture. Earthscan, London
  • Clunies-Ross, T. 1996. Creeping Enclosure - Seed legislation, Plant breeders' rights and Scottish potatoes. The Ecologist. Vol. 26, No. 3
  • Dyson, T. 1996. Population and Food. Routledge, London
  • Heiser, Ch. B. 1990. Seed to Civilization. Harvard University Press, London
  • Hoggart, K., Buller, H., Black, R. 1995. Rural Europe - Identity and Change. Arnold, London
  • Gardner, B. 1996. uropean Agriculture - Policies, Production and Trade. Routledge, London
  • Jackson, W. 1995. Altars of Unhewn Stone. North Point Press, New York
  • Jenkins, T.N. 1990. Future Harvests. CPRE - WWF. London
  • Kloppenburg, J., Burrows, B. 1996. Biotechnology to Rescue? The Ecologist, Vol. 26, No. 2
  • Mannion, A. M. 1995. Agriculture and Environmental Change. John Willey & Sons. Chichester
  • McNally, T., Wheale, P. 1996 Biopatenting and Biodiversity. The Ecologist. Vol. 26, No. 5
  • Nováček, P., Mederly, P. et al. 1996. Strategie trvale udržitelného rozvoje. Palackého Universita - STUŽ, Olomouc
  • Lampkin. N. 1990. Organic Farming. Farming Press, Ipswich
  • Pretty, J. N. 1995. Regenerating Agriculture. Earthscan, London
  • Shaoul, J. 1997. Mad cow disease; the meat industry is out of control. The Ecologist, Vol. 27, No. 5
  • Tansey, G., Wansley, T. 1997. The Food System. Earthscan, London
  • Tivi, J. 1990. Agricultural Ecology. Longman, Harlow
Literatura
  • BARTÁK, Miroslav, František KOCOUREK a Vladimír VRABEC. Obecná agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996, 134 s. ISBN 80-7078-354-0. info
  • BARTÁK, Miroslav, Bořivoj ŠARAPATKA a František KOCOUREK. Speciální agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996, 179 s. ISBN 80-7078-353-2. info
  • DLOUHÝ, Josef a Jiří PETR. Ekologické zemědělství. 1. vyd. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1992, 305 s. info
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004.