HEN437 Hospodaření v krajině

Fakulta sociálních studií
jaro 2013
Rozsah
2/0. 8 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.
Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Kontaktní osoba: Dana Pantůčková
Dodavatelské pracoviště: Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Rozvrh
Út 10:00–11:40 exP21
Předpoklady
Součástí výuky je i tématika základů zemědělské produkce (základní pojmy pedologie, výživy rostlin, ad.). Studentům, kteří absolvovali předchozí zemědělské či lesnické studium, bude tato část uznána.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 46 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/46, pouze zareg.: 0/46
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student je schopen popsat environmentální dopad aktivit člověka v krajině se zvláštním zřetelem k zemědělství. V úvodní části jsou objasněny abiotické a biotické prvky agroekosystému, principy jeho fungování. Následuje studium původu, vývoje a diversity zemědělských systémů; hlavní pozornost je věnována zemědělství mírného pásma, jeho produkčním i mimoprodukčním funkcím.
Kurz studujícím umožňuje: analyzovat příčiny zájmových konfliktů ve venkovském prostoru; navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami
Student identifikuje příčiny a důsledky modernizace zemědělství ve 20. století včetně fungování principů WTO a zemědělské politiky EU a jejich environmentálních a sociálních důsledků. Je schopen navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami.
Osnova
  • Půda a výživa rostlin – základní půdotvorné procesy. Organická hmota v půdě. Hnojiva statková a umělá, vliv na životní prostředí.
  • Agroekosystém – Vznik a šíření zemědělství – přehled současných teorií, energie a zemědělství. osevní postupy.
  • Současné světové zemědělství – industriální hospodaření v rozvinutých zemích, zemědělství Zelené revoluce, “zapomenuté zemědělství.
  • Udržitelné hospodaření v krajině - charakteristika, možnosti hodnocení udržitelnosti. Teorie udržitelného hospodaření, „maximum sustainable yield“.
  • Ekologické zemědělství I - principy, historie, standardy IFOAM.
  • Ekologické zemědělství II – příklady používaných postupů.
  • Ekologické zemědělství III - mimoprodukční – ekologické, ekonomické a sociální aspekty.
  • Ekologické zemědělství IV - přímé vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli.
  • Zemědělství a krajina – láska ke krajině a/nebo boj proti divočině?
  • Venkov a zemědělství ve 21. století: současná venkovská krajina, současná zemědělská politika.
  • Exkurze
Literatura
  • ŠARAPATKA, Bořivoj a Urs NIGGLI. Zemědělství a krajina : cesty k vzájemnému souladu. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008, 271 s. ISBN 9788024418858. info
  • The SAGE handbook of environment and society. Edited by Jules N. Pretty. 1st pub. Los Angeles, Calif.: SAGE Publications, 2007, xiii, 626. ISBN 9781412918435. info
  • The Earthscan reader in sustainable agriculture. Edited by Jules N. Pretty. London: Earthscan, 2005, xxii, 405. ISBN 1844072363. info
  • URBAN, Jiří a Bořivoj ŠARAPATKA. Ekologické zemědělství :učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2003, 280 s. ISBN 80-7212-274-6. info
  • PRETTY, Jules. Agri-culture :reconnecting people, land and nature. 1st pub. London: Earthscan Publications, 2002, xvi, 261 s. ISBN 1-85383-925-6. info
  • JANDÁK, Jiří, Alois PRAX a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2001, 140 s. ISBN 8071575593. info
  • LAPKA, Miloslav a Miroslav GOTTLIEB. Rolník a krajina :kapitoly ze života soukromých rolníků. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000, 166 s. ISBN 80-85850-83-4. info
  • PRAX, Alois, Jiří JANDÁK a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1999, 153 s. ISBN 8071571458. info
  • HENDERSON, Elizabeth a Robyn VAN EN. Sharing the harvest : a guide to community supported agriculture. Edited by Joan Dye Gussow. 1st print. Vermont: Chelsea Green Publishing Company, 1999, xvi, 254. ISBN 1890132232. info
  • PRETTY, Jules. The living land :agriculture, food and community regeneration in rural Europe. 1st pub. London: Earthscan Publications, 1998, xii, 324 s. ISBN 1-85383-516-1. info
  • BARTÁK, Miroslav, František KOCOUREK a Vladimír VRABEC. Obecná agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996, 134 s. ISBN 80-7078-354-0. info
  • BARTÁK, Miroslav, Bořivoj ŠARAPATKA a František KOCOUREK. Speciální agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996, 179 s. ISBN 80-7078-353-2. info
Výukové metody
Předmět je postaven na přednáškách a individuální práci se studijními zdroji. Studenti na základě jejich studia vypracovávají závěrečný esej. Tři průběžné testy. Týmová práce na projektu - Prezentace projektu, Zpracování případových studií.
Metody hodnocení
Předmět je zakončen zkouškou. Bodově jsou hodnoceny tři průběžné testy a zavěrečný esej. Literatura pro průbězné studium bude umístěna v sekci "Studijní materiály" na IS. Součástí hodnocení je Týmová práce na projektu - Prezentace projektu, Zpracování případových studií. Přesné podmínky bodového hodnocení - součtu testů testů a záverečného eseje bude uveřejněna na IS v sekci "Studijní materiály".
Informace učitele


Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020.