BVLV0321c Léčebná výživa I - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2024
Rozsah
0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Aleksandra Maksimović, DiS. (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Pavlína Pařízková (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (cvičící)
Mgr. Veronika Zelenková (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 10:00–12:30 A21/107
Předpoklady
BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie - předn. && BVDP0221 Souv. dietol. praxe I
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií. Hodnocení léčebné výživy po nutriční stránce, tj. propočet živin a propočet biologické hodnoty. Příprava jídelních lístků na den, týden nebo delší časový úsek pro určitý typ diety. Seznámení s povinnostmi lékaře – dietologa a s prací nutričního terapeuta ve zdravotnickém zařízení i s příslušnými tiskopisy, jež se používají ve stravovacím provozu
Výstupy z učení
Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
- vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry;
- správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán; komunikovat s pacientem; edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče.
Osnova
  • Plánování jídelních lístků – zásady plánování jídelních lístků, základní dieta – celodenní a týdenní jídelní lístek. Tabulky výživových hodnot – druhy, použití, práce s tabulkami výživových hodnot. Práce s diabetickými tabulkami – sestavení jídelního lístku na 1 týden pro dietu diabetickou, redukční. Plánování jídelních lístků pro jednotlivé druhy diet dietního systému – společný úkol pro každé cvičení - plánování jídelního lístku podle jednotlivých onemocnění, hodnocení vybraného dne plánovaného jídelního lístku – propočet energetické a biologické hodnoty. Standardní a speciální druhy tekutých diet: dieta šetřící, kašovitá, dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku, dieta bezezbytková, dieta se zvýšeným obsahem vlákniny, dieta neslaná šetřící, diety nízkobílkovinná, dieta bezlepková, léčebná výživa při fenylketonurii, léčebná výživa při laktózové intoleranci. Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou a redukční. Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu. Standardní léčebný režim pro koronární jednotky.
Literatura
    povinná literatura
  • KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
    doporučená literatura
  • Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014. xiv, 998. ISBN 9780470656228.
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
    neurčeno
  • ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
  • LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 109 s. ISBN 9788090382077. info
  • RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 94 s. ISBN 9788090382022. info
  • KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění dnou : nové recepty. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2007, 31 s. ISBN 9788086783215. info
  • KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 70 s. ISBN 9788090382053. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006, 166 s. ISBN 8073450704. info
  • KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění slinivky břišní : recepty, rady lékaře : nové recepty. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2005, 31 s. ISBN 8086783073. info
  • KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004, 174 s. ISBN 8073450232. info
  • WILHELM, Zdeněk. Výživa v onkologii. 2. přeprac. a dopl. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004, 259 s. ISBN 8070134100. info
  • Stravování při nádorových onemocněních. Edited by Lubomír Kužela. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2002, 31 s. ISBN 8086015807. info
  • KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
cvičení jsou povinná, úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVLV0321c