BVLV0422c Léčebná výživa II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Pavlína Pařízková (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Veronika Zelenková (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií.
Výstupy z učení
Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
¨ - vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry; správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče.
Osnova
  • Standardní a speciální druhy diet: - Dieta tekutá - dieta šetřící - dieta kašovitá - dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku - dieta bezezbytková - dieta se zvýšeným obsahem vlákniny - dieta neslaná šetřící - diety nízkobílkovinná - dieta bezlepková - léčebná výživa při fenylketonurii - léčebná výživa při laktózové intoleranci - Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou, redukční a nízkocholesterolovou - Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu - Standardní léčebný režim pro koronární jednotky
Literatura
    doporučená literatura
  • Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014. xiv, 998. ISBN 9780470656228
    neurčeno
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
  • KING, Kathy. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xi, 315. ISBN 9780781777988. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
cvičení jsou povinná, úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
Navazující předměty
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.