MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Student má znalosti z předmětu MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen posoudit a vyhodnotit velikost rizika ohrožení veřejného zdraví při činnostech poskytovaných v rámci zdravotních a sociálních služeb, které mají vztah k kbezpečnosti potravin a pokrmů.
Osnova
  • Prohloubení znalostí z přednášek.
Literatura
    doporučená literatura
  • Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
Výukové metody
Diskuse; společné exkurze; analýza rizika rizika pro vybranou činnost při stravování osob v rámci zdravotních nebo sociálních služeb (krátká esej na vybrané téma).
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
0,5 h týdně. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Absolvování přednášek z předmětu MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen posoudit a vyhodnotit velikost rizika ohrožení veřejného zdraví při činnostech poskytovaných v rámci zdravotních a sociálních služeb, které mají vztah k kbezpečnosti potravin a pokrmů.
Osnova
  • Prohloubení znalostí z přednášek.
Literatura
    doporučená literatura
  • Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
Výukové metody
Diskuse; společné exkurze; analýza rizika rizika pro vybranou činnost při stravování osob v rámci zdravotních nebo sociálních služeb(esej).
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2012
Rozsah
0,5 h týdně. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen interpretovat vlastní zjištění ve vztahu k bezpečnosti potravin a pokrmů ve stravovacích službách.
Osnova
  • Prohloubení znalostí z přednášek
Literatura
  • Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
Výukové metody
3 samostatné šetření, společné exkurze
Metody hodnocení
zápočet
Informace učitele
https://is.muni.cz/auth/el/1411/podzim2012/MNHV0922c/index.qwarp
Interaktivní osnova předmětu.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
0,5 h týdně. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Absolvování přednášek z předmětu MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen posoudit a vyhodnotit velikost rizika ohrožení veřejného zdraví při činnostech poskytovaných v rámci zdravotních a sociálních služeb, které mají vztah k kbezpečnosti potravin a pokrmů.
Osnova
  • Prohloubení znalostí z přednášek.
Literatura
    doporučená literatura
  • Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
Výukové metody
Diskuse; společné exkurze; analýza rizika rizika pro vybranou činnost při stravování osob v rámci zdravotních nebo sociálních služeb(esej).
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2024

Předmět se v období podzim 2024 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2023

Předmět se v období podzim 2023 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2022

Předmět se v období podzim 2022 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2021

Předmět se v období podzim 2021 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2020

Předmět se v období podzim 2020 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2019

Předmět se v období podzim 2019 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2018

Předmět se v období podzim 2018 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2017

Předmět se v období podzim 2017 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2016

Předmět se v období podzim 2016 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2015

Předmět se v období podzim 2015 nevypisuje.

Rozsah
0/1. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
Osnova
  • Patogeny v potravinách
  • Moderní vyšetřovací metody
  • Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
  • Stanovení účinků pasterace
  • Mikrobiologie obalů
  • Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
Literatura
  • Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
  • Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
Informace učitele
Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.