LF:MNMS081p Sociální aspekty výživy - Informace o předmětu
MNMS081p Multikulturní a sociální aspekty výživy - přednáška
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNZA071p Zákl. andragogiky - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Pochopit souvislosti mezi výživou a stravovacími zvyklostmi, životním stylem, životním způsobem, systémem hodnot a specifickými aspekty dané kultury (náboženství apod.).
Předmět poskytne podrobné informace, které studenta vybaví kompetencemi při poskytování výživového poradenství národnostním menšinám. Předmět zahrnuje různé národnostní menšiny žijících v České republice anebo v Evropě a snaží se zvážit náboženské a kulturní požadavky ve vztahu k tradiční stravě. - Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
1. Popsat a shrnout důležité sociální, ekonomické a environmentální faktory ovlivňující způsob stravování určitých národnostních menšin;
2. Určit sociokulturní determinanty zdraví a rozvíjet dovednosti v oblasti poskytování kulturně kompetentních zdravotních služeb se specifickým přihlédnutím k nutriční péči;
3. Porovnat stravování lidí z různých zemí a pochopit vliv kultury, náboženství a dalších faktorů prostředí na stravovací zvyklosti a výživové chování;
4. Převést výživové potřeby do výběru potravin a jídelníčků u osob/komunity z různých kultur a náboženství;
5. Navrhnout krátkodobé a dlouhodobé strategie pro řešení a zlepšení výživy a zdraví v kulturně, národnostně či nábožensky odlišné komunitě. - Osnova
- Pojmy multikulturní, interkulturní, kultura, kulturní kompetence, národnostní menšiny, migrace, globalizace, nutriční tranzice;
- Zeměpisný a historický popis dané oblasti nebo země
- Migrace do ČR
- Co v daném regionu ovlivňuje způsob stravování (kultura, náboženství, zdroje potravin)
- Tradiční charakter stravování
- Potraviny a skupiny potravin
- Pokrmy
- Jídla – rozložení, pokrmy
- Popsat typický pokrm a jeho přípravu
- Stravovací zvyklosti pro danou národnostní menšinu z hlediska zdraví a správné výživy
- Multikulturní přístup v práci nutričního terapeuta
- Literatura
- doporučená literatura
- Multicultural handbook of food, nutrition and dietetics. Edited by Aruna Thaker - Arlene Barton. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell, 2012, xiv, 389. ISBN 9781405173582. info
- A sociology of food and nutrition : the social appetite. Edited by John Germov - Lauren Williams. 3rd ed. South Melbourne, Vic.: Oxford University Press, 2008, xvi, 425. ISBN 9780195551501. info
- IVANOVÁ, Kateřina, Lenka ŠPIRUDOVÁ a Jana KUTNOHORSKÁ. Multikulturní ošetřovatelství 1. 1. vyd. Praha: Grada, 2005, 248 s. ISBN 8024712121. info
- neurčeno
- ŠPIRUDOVÁ, Lenka. Multikulturní ošetřovatelství 2. 1. vyd. Praha: Grada, 2006, 248 s. ISBN 802471213X. info
- SEKOT, Aleš. Sociologie v kostce (třetí vydání). III. Brno: Paido, 2006, 260 s. Pedagogická literatura. ISBN 80-7315-126-X. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- prezentace zadaných projektů, kolokvium
- Informace učitele
- 90% účast
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/MNMS081p