MNMS081p Multikulturní a sociální aspekty výživy - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNZA071p Zákl. andragogiky - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Pochopit souvislosti mezi výživou a stravovacími zvyklostmi, životním stylem, životním způsobem, systémem hodnot a specifickými aspekty dané kultury (náboženství apod.).
Předmět poskytne podrobné informace, které studenta vybaví kompetencemi při poskytování výživového poradenství národnostním menšinám. Předmět zahrnuje různé národnostní menšiny žijících v České republice anebo v Evropě a snaží se zvážit náboženské a kulturní požadavky ve vztahu k tradiční stravě.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
1. Popsat a shrnout důležité sociální, ekonomické a environmentální faktory ovlivňující způsob stravování určitých národnostních menšin;
2. Určit sociokulturní determinanty zdraví a rozvíjet dovednosti v oblasti poskytování kulturně kompetentních zdravotních služeb se specifickým přihlédnutím k nutriční péči;
3. Porovnat stravování lidí z různých zemí a pochopit vliv kultury, náboženství a dalších faktorů prostředí na stravovací zvyklosti a výživové chování;
4. Převést výživové potřeby do výběru potravin a jídelníčků u osob/komunity z různých kultur a náboženství;
5. Navrhnout krátkodobé a dlouhodobé strategie pro řešení a zlepšení výživy a zdraví v kulturně, národnostně či nábožensky odlišné komunitě.
Osnova
  • Pojmy multikulturní, interkulturní, kultura, kulturní kompetence, národnostní menšiny, migrace, globalizace, nutriční tranzice;
  • Zeměpisný a historický popis dané oblasti nebo země
  • Migrace do ČR
  • Co v daném regionu ovlivňuje způsob stravování (kultura, náboženství, zdroje potravin)
  • Tradiční charakter stravování
  • Potraviny a skupiny potravin
  • Pokrmy
  • Jídla – rozložení, pokrmy
  • Popsat typický pokrm a jeho přípravu
  • Stravovací zvyklosti pro danou národnostní menšinu z hlediska zdraví a správné výživy
  • Multikulturní přístup v práci nutričního terapeuta
Literatura
    doporučená literatura
  • Multicultural handbook of food, nutrition and dietetics. Edited by Aruna Thaker - Arlene Barton. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell, 2012, xiv, 389. ISBN 9781405173582. info
  • A sociology of food and nutrition : the social appetite. Edited by John Germov - Lauren Williams. 3rd ed. South Melbourne, Vic.: Oxford University Press, 2008, xvi, 425. ISBN 9780195551501. info
  • IVANOVÁ, Kateřina, Lenka ŠPIRUDOVÁ a Jana KUTNOHORSKÁ. Multikulturní ošetřovatelství 1. 1. vyd. Praha: Grada, 2005, 248 s. ISBN 8024712121. info
    neurčeno
  • ŠPIRUDOVÁ, Lenka. Multikulturní ošetřovatelství 2. 1. vyd. Praha: Grada, 2006, 248 s. ISBN 802471213X. info
  • SEKOT, Aleš. Sociologie v kostce (třetí vydání). III. Brno: Paido, 2006, 260 s. Pedagogická literatura. ISBN 80-7315-126-X. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
prezentace zadaných projektů, kolokvium
Informace učitele
90% účast
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.