LF:BVML022 Lab. met. anal. potravin - Informace o předmětu
BVML022 Laboratorní metody analýzy potravin
Lékařská fakultajaro 2005
- Rozsah
- 4/6/0. 9 kr. (plus ukončení). Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: RNDr. Jiří Totušek, CSc. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/20, pouze zareg.: 0/20 - Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Osnova
- Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Tematické okruhy:
- * základní laboratorní operace
- * odběr a příprava vzorku k analýze
- * volumetrie, gravimetrie
- * extrakční metody
- * chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie)
- * elektroforéza
- * refraktometrie, polarimetrie
- * emisní spektrální analýza
- * atomová absorpční spektrometrie
- * molekulová absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření
- * spektrometrie v infračervené oblasti
- * fluorescenční analýza, nefelometrie
- * základy NMR a hmotnostní spektrometrie
- * elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemická rozpouštěcí analýza)
- * volumetrie
- * gravimetrie
- * chromatografie
- * atomová absorpční spektrometrie
- * molekulová absorpční spektrometrie ve viditelné oblasti
- * stanovení vody a sušiny
- * stanovení písku a popela
- * metody rozkladu organické hmoty
- * stanovení makro a mikroelementů
- * důkaz a stanovení bílkovin
- * stanovení aminokyselin
- * stanovení jiných dusíkatých látek
- * isolace a stanovení sacharidů
- * isolace a stanovení lipidů (celkové lipidy, dělení frakcí lipidů)
- * stanovení mastných kyselin
- * isolace, dělení a stanovení vitaminů
- * isolace, frakcionace a stanovení těkavých látek
- * dělení a stanovení tříslovin
- * stanovení silic
- * isolace, dělení a stanovení aditivních látek (konservační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty,)
- * isolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv
- * isolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů
- * stanovení antibiotik
- * detekce a stanovení mykotoxinů
- * zpracování a hodnocení výsledků analýzy
- * zákonné předpisy a normy
- * metody rozkladu organické hmoty
- * stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny
- * stanovení Hg ve vzorku vody a ve vzorcích potravin
- * isolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny
- * detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu
- * exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno
- * exkurze do laboratoří SZÚ Praha - CHPŘ Brno
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (jaro 2005, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2005/BVML022