BVML022 Laboratorní metody analýzy potravin

Lékařská fakulta
jaro 2005
Rozsah
4/6/0. 9 kr. (plus ukončení). Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (cvičící)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/20, pouze zareg.: 0/20
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Osnova
  • Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
  • Tematické okruhy:
  • * základní laboratorní operace
  • * odběr a příprava vzorku k analýze
  • * volumetrie, gravimetrie
  • * extrakční metody
  • * chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie)
  • * elektroforéza
  • * refraktometrie, polarimetrie
  • * emisní spektrální analýza
  • * atomová absorpční spektrometrie
  • * molekulová absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření
  • * spektrometrie v infračervené oblasti
  • * fluorescenční analýza, nefelometrie
  • * základy NMR a hmotnostní spektrometrie
  • * elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemická rozpouštěcí analýza)
  • * volumetrie
  • * gravimetrie
  • * chromatografie
  • * atomová absorpční spektrometrie
  • * molekulová absorpční spektrometrie ve viditelné oblasti
  • * stanovení vody a sušiny
  • * stanovení písku a popela
  • * metody rozkladu organické hmoty
  • * stanovení makro a mikroelementů
  • * důkaz a stanovení bílkovin
  • * stanovení aminokyselin
  • * stanovení jiných dusíkatých látek
  • * isolace a stanovení sacharidů
  • * isolace a stanovení lipidů (celkové lipidy, dělení frakcí lipidů)
  • * stanovení mastných kyselin
  • * isolace, dělení a stanovení vitaminů
  • * isolace, frakcionace a stanovení těkavých látek
  • * dělení a stanovení tříslovin
  • * stanovení silic
  • * isolace, dělení a stanovení aditivních látek (konservační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty,)
  • * isolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv
  • * isolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů
  • * stanovení antibiotik
  • * detekce a stanovení mykotoxinů
  • * zpracování a hodnocení výsledků analýzy
  • * zákonné předpisy a normy
  • * metody rozkladu organické hmoty
  • * stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny
  • * stanovení Hg ve vzorku vody a ve vzorcích potravin
  • * isolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny
  • * detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu
  • * exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno
  • * exkurze do laboratoří SZÚ Praha - CHPŘ Brno
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011.