LF:BVMI0221 Microbiology I - Course Information
BVMI0221 Microbiology I
Faculty of MedicineSpring 2006
- Extent and Intensity
- 2/4/0. 7 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
- Teacher(s)
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Course objectives (in Czech)
- První semestr výuky představuje základní faktografické seznámení s oborem a nabytí základních laboratorních dovedností a dynamických stereotypů.
- Syllabus (in Czech)
- V prvním semestru
- jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno.
- Témata
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
- Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
- Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
- Mikrobiální kultivace
- Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
- Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
- Mikrobiologie syrového masa
- Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
- Mikrobiologie masných výrobků
- Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
- Stanovení inhibičních látek
- Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
- Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
- Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
- Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
- Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
- Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
- Kvasinky a plísně
- Přednášky
- Přednášky jsou zaměřeny zčásti na témata z obecné mikrobiologie a zčásti na ta speciální témata, která není možno zahrnout do praktických cvičení .
- Témata
- Předmět, význam a historie oboru
- Biologická, biochemická charakteristika bakterií, ekologie
- Výskyt bakterií
- Význam pro člověka, potravinářství (pozitivní - negativní)
- Patogenní bakterie
- Viry
- Parazité
- Houbovité organismy
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course is taught annually.
The course is taught: every week.
- Enrolment Statistics (Spring 2006, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2006/BVMI0221