BVML0221p Laboratorní metody analýzy potravin I - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2006
Rozsah
2/0/0. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
Garance
RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Předpoklady
BVCP0121 Chemie potravin I && BKUV011 Úvod do výživy
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Semestr: prvý - přednášky * základní laboratorní operace
  • * odběr a příprava vzorku k analýze
  • * volumetrie, gravimetrie
  • * extrakční metody
  • * chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie)
  • * elektroforéza
  • * refraktometrie, polarimetrie
  • * emisní spektrální analýza
  • * atomová absorpční spektrometrie
  • * molekulová absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření
  • * spektrometrie v infračervené oblasti
  • * fluorescenční analýza, nefelometrie
  • * základy NMR a hmotnostní spektrometrie
  • * elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemická rozpouštěcí analýza)
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011.