LF:BVTP0222 Technol. přípravy pokrmů II - Informace o předmětu
BVTP0222 Technologie přípravy pokrmů II
Lékařská fakultajaro 2009
- Rozsah
- 0/3. 2 kr. Doporučované ukončení: k. Jiná možná ukončení: z.
- Vyučující
- Bc. Olga Illková (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 17:00–18:40 N02113a
- Předpoklady
- BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I && BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Studijní předmět Technologie přípravy pokrmů – vaření a dietní vaření je zaměřen teoreticky i prakticky, popisuje jednotlivé charakteristické kulinární postupy, zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí. praktické dovednosti při přípravě pokrmů a nápojů. Studenti si postupně osvojí vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot.Jsou schopni splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. Osvojování vědomostí a dovedností je závislé na volbě vhodných vyučovacích, výchovných a výcvikových metod, které mají aktivizovat žáky ve studijním procesu. Vyučující uplatňuje důležité pedagogické zásady, zejména zásadu názornosti a výklad spojuje s vlastní demonstrací. Předmět rozvíjí zejména dovednosti komunikativní, personální, interpersonální a dovednosti při řešení problémových situací ve výživě. Z hlediska klíčových dovedností vyučovací předmět poskytuje komplexní rozvoj osobnosti a praktických dovedností pro práci nutričního terapeuta
- Osnova
- Studenti se naučí hodnotit správné technologické postupy a úpravou po stránce chuťové, vzhledové se zaměřením na zachování nutriční hodnoty pokrmů a estetické pracovat s vhodnými pracovními pomůckami, nástroji a využívat nová technologická zařízení, znát jejich funkci a běžnou údržbu, ovládat pracovní postupy při přípravě, výrobě i podávání pokrmů a nápojů včetně normování. Seznámí se s technologií přípravy polévek, příloh, mas, bezmasých pokrmů, moučníků a dezertů, výrobků studené kuchyně i s ohledem výběru potravin pro dietní stravování.
- Literatura
- NEČASOVÁ, Lucie a Zdeňka DAŇKOVÁ. Zdravá výživa malých dětí. Edited by Olga Illková. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005, 191 s. ISBN 8073670305. info
- DAŇKOVÁ, Zdeňka. Zdravá výživa v mateřské škole. Edited by Olga Illková. Vyd. 1. Praha: Portál, 2004, 167 s. ISBN 8071788902. info
- VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. info
- ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
- Metody hodnocení
- praktická cvičení, exkurze, kolokvium
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2009, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2009/BVTP0222