LF:MNHV0821p Hygiena výživy - př. - Informace o předmětu
MNHV0821p Hygiena výživy I - přednáška
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- 1/0. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 10:30–12:00 A21/107
- Předpoklady
- MNKV0721c Komunitní výživa - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu student zná definice a legislativu ČR a EU užívanou v oboru Hygiena výživy, principy posuzování a hodnocení všech typů zdravotních rizik a principy zavádění systému HACCP do stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
- Osnova
- Definice pojmů (bezpečnost potravin, potravina, pokrm, stravovací služba a další)
- Vývoj oboru, legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám
- Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí, principy hodnocení
- Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách
- Literatura
- doporučená literatura
- VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
- VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- povinná účast ve výuce s min. 80 %-ní účastí; jeden písemný test
- Navazující předměty
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/el/1411/jaro2013/MNHV0821p/index.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/MNHV0821p