MNHV0821p Hygiena výživy I - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2011
Rozsah
1/0. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 10:30–12:00 A21/107
Předpoklady
MNKV0721c Komunitní výživa - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu student zná definice a legislativu ČR a EU užívanou v oboru Hygiena výživy, principy posuzování a hodnocení všech typů zdravotních rizik a principy zavádění systému HACCP do stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
Osnova
  • Definice pojmů (bezpečnost potravin, potravina, pokrm, stravovací služba a další)
  • Vývoj oboru, legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám
  • Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí, principy hodnocení
  • Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách
Literatura
    doporučená literatura
  • VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
  • VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
povinná účast ve výuce s min. 80 %-ní účastí; jeden písemný test
Navazující předměty
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/jaro2013/MNHV0821p/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014.