LF:MNHV0821p Hygiena výživy - př. - Informace o předmětu
MNHV0821p Hygiena výživy I - přednáška
Lékařská fakultajaro 2014
- Rozsah
- 1/0. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 10:30–12:10 A21/107
- Předpoklady
- MNKV0721c Komunitní výživa - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování aplikované mikrobiologie student získá orientaci v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit – vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy, koření, mikrobiologii obalů, dokáže zhodnotit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen použít vědecké informace v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a znát legislativu
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků Mikrobiologie poživatin rostlinného původu Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů Mikrobiologie masa a masných výrobků Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- neukončuje se
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2014/MNHV0821p