LF:BVMI0221c Microbiology I-p - Course Information
BVMI0221c Microbiology I - practice
Faculty of MedicineSpring 2012
- Extent and Intensity
- 0/2/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (seminar tutor)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (seminar tutor) - Guaranteed by
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Supplier department: Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine - Timetable of Seminar Groups
- BVMI0221c/01: Mon 20. 2. to Fri 27. 4. Tue 14:20–16:50 A21/211
BVMI0221c/02: Mon 20. 2. to Fri 27. 4. Wed 12:00–14:30 A21/211
BVMI0221c/03: Mon 20. 2. to Fri 27. 4. Thu 14:00–16:30 A21/211 - Prerequisites (in Czech)
- BKBI011 Biology && ZC011 Handling chemical substances
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Nutritive therapist (programme LF, B-SZ) (2)
- Course objectives
- Microbiological exercises are focused on mastering basic techniques work in the microbiology laboratory for routine and general technology and food microbiology
- Syllabus
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce. Bakteriologické půdy, rozdělení a příprava. Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny. Mikrobiální kultivace, kultivace aerobní a anaerobní. Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření. Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody, technika vyšetřování a hodnocení. Mikrobiologie syrového mléka. Mikrobiologie konzerv a polokonzerv. Mikrobiologie masných výrobků. Patogenní a indikátorové mikroorganismy v potravinách. Stanovení vybraných patogenních a indikátorových organismů (včetně spór a termorezistentních mikroorganismů) v různých typech potravin a jejich monitoring v prostředí včetně potravinářských provozů. Základy identifikace. Zpracování a kultivace vybraných potravinářských výrobků. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
- Literature
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. (General Medical Microbiology.). 1st ed. Brno: Neptun, 2001, 247 pp. ISBN 80-902896-2-2. info
- Teaching methods
- laboratory course
- Assessment methods
- credit
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further Comments
- Study Materials
The course is taught annually. - Listed among pre-requisites of other courses
- Enrolment Statistics (Spring 2012, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2012/BVMI0221c