LF:MNPX0842 Praxe II - Informace o předmětu
MNPX0842 Praxe II
Lékařská fakultajaro 2018
- Rozsah
- 0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
MUDr. Milana Šachlová, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 7:00–11:30 A21/327 - Sekretariát, St 8:00–12:00 A21/327 - Sekretariát
- Předpoklady
- MNPX0741 Praxe I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením ve zdravotnickém zařízení.
- Osnova
- V rámci odborné praxe budou v souladu se vzdělávacími programy specializačního vzdělávání Výživa dětí a Výživa dospělých, uveřejněnými ve Věstníku MZ ČR, plněny následující výkony:
1. Výživa dospělých - specializovaná nutriční péče - Zhodnotit výživový stav pacienta na základě nutriční anamnézy, výsledků fyzikálního, antropometrického a laboratorního vyšetření
- Edukovat rodinné příslušníky pacienta v domácí péči
- Edukovat pacienta s vnitřním onemocněním o způsobu výživy v domácí péči
2. Výživa dospělých - komunitní nutriční péče - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro pacienty seniory
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
- Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
- Sledování pitného režimu pacienta/klienta
- Sledování příjmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství
3. Výživa dospělých - odborná praxe - Vyhodnocení nutričního stavu pacienta s různými onemocněními
- Edukace pacienta s diabetem mellitem při první návštěvě v diabetologické ambulanci
4. Výživa dětí - specializovaná nutriční péče - Vyhodnotit výsledky plošného nutričního screeningu a realizovat příslušná opatření
- Zhodnotit výživový stav dětského pacienta na základě nutriční anamnézy, výsledků fyzikálního, antropometrického a laboratorního vyšetření
- Zhodnotit rizika vzniku malnutrice
- Vytvořit plán specializované nutriční péče u dětského pacienta s onemocněním vnitřních orgánů
- Vytvořit edukační plán pro dětského pacienta při propuštění do domácího prostředí
- Edukovat rodinné příslušníky dětského pacienta v domácí péči
- Edukovat rodinné příslušníky dětského pacienta s vnitřním onemocněním o způsobu výživy v domácí péči
- Edukovat rodinné příslušníky dětského pacienta o způsobu výživy před a po chirurgickém výkonu
5. Výživa dětí - výživa v těžkých stavech - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u dětských pacientů v těžkých stavech
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
- Doporučování individuálních realimentačních postupů rodinným příslušníkům dětského pacienta
- Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
- Doporučování změn způsobu podávání stravy
- Sledování a vyhodnocování pitného režimu
- Sledování příjmu stravy a vyhodnocování jejího přijatého množství
- Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk dětského pacienta
- Provádění propočtů enterální výživy a nutriční podpory
6. Výživa dětí - poruchy příjmu potravy - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro dětské pacienty s poruchami příjmu potravy
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
- Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk dítěte
- Sledování pitného režimu dětského pacienta
- Sledování příjmu stravy a vyhodnocování přijatého množství
- Doporučování změn způsobu podávání výživy
- Zpracování edukačního materiálu pro mentální anorexii a dětskou obezitu
7. Výživa dětí - dětská onkologie - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u onkologických dětských pacientů
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
- Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
- Doporučování individuálních realimentačních postupů
- Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk dítěte
- Sledování pitného režimu onkologického dětského pacienta
- Sledování příjmu stravy a vyhodnocování přijatého množství
- Doporučování změn způsobu podávání výživy
- Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory
- Edukace dítěte a osob o dítě pečujících v problematice výživy při vzniklých komplikacích u dětského onkologického pacienta
- Zpracování edukačního materiálu pro konkrétního onkologického dětského pacienta
8. Výživa dětí - odborná praxe - Vyhodnocení nutričního stavu dětských pacientů s různými onemocněními
- Edukace dětského pacienta a osob o něj pečujících s diabetem mellitem při první návštěvě v diabetologické ambulanci
Mimo výkony předepsané Věstníkem MZ ČR absolvují studenti prostřednictvím předmětu MNKV0822c praxi v rámci implementace intervenčního programu formou výuky na základních a středních školách.
- V rámci odborné praxe budou v souladu se vzdělávacími programy specializačního vzdělávání Výživa dětí a Výživa dospělých, uveřejněnými ve Věstníku MZ ČR, plněny následující výkony:
- Literatura
- doporučená literatura
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- POLICAR, Radek. Zdravotnická dokumentace v praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 223 s. ISBN 9788024723587. URL info
- HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
- Výukové metody
- Praxe v následujících pracovištích - Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Poradna výživy pro děti (Žerotínovo nám. 6), Kulturní centrum Líšeň, Laktační poradkyně Pavlína Kallusová (Bakalovo nábřeží 1).
Implementace intervenčního programu formou výuky na základních a středních školách. - Metody hodnocení
- Zápočet je studentovi udělen po předložení záznamu o praxi, kde vedoucí jednotlivých praxí podpisem (a příp. razítkem) stvrdili studentovu účast na praxi.
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2018/MNPX0842