LF:BVCP0222p Potr. chemie II - p. - Informace o předmětu
BVCP0222p Potravinářská chemie II - přednáška
Lékařská fakultajaro 2019
- Rozsah
- 3/0/0. 45. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (přednášející) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:00–14:40 A21/112, St 16:00–19:20 A21/107
- Předpoklady
- BVCP0121p Potravinářská chemie I - p && BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se: - s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu, - s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav, - s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu je student schopen
- popsat složení potravin,
- vysvětlit změny probíhající při jejich zpracování a distribuci. - Osnova
- Sacharidy (mono, di-, oligo- a polysacharidy v potravinách, jejich důkaz a stanovení) minerální látky (mikroprvky, makroprvky, metody jejich stanovení), Maillardova reakce (reakce neenzymové hnědnutí a vybrané související produkty), Senzoricky aktivní látky (vonné a chuťové látky).
- Literatura
- KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
- KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
- KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 8086369072. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- závěrečný test 60 % + ústní zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
BVPR031p && BVPZ041p && BVCP0222p && BVMI0322p - BVHP051p Hygiena potravin - přednáška
BVPR031p && BVPZ041p && BVCP0222p && BVMI0322p - BVTP051c Nutriční toxikologie - cvičení
BVTO0311p&&BVCP0222p - BVTP051p Nutriční toxikologie - přednáška
BVTO0311p&&BVCP0222p - BVVP0321c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - cvičení
BVCP0222p&&BVCP0222c&&BKFY0222p&&BVBC0221p&&BKUV011p - BVVP0321p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - přednáška
BVCP0222p&&BVCP0222c&&BKFY0222p&&BVBC0221p&&BKUV011p
- BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2019/BVCP0222p