LF:MNPX1044 Praxe IV - Informace o předmětu
MNPX1044 Praxe IV
Lékařská fakultajaro 2019
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Věra Andrášková (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Jana Šťastná, Ph.D. (cvičící) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 10:30–12:10 A21/327 - Sekretariát, St 7:00–12:40 A21/327 - Sekretariát
- Předpoklady
- MNPX0943 Praxe III
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením ve zdravotnickém zařízení.
- Osnova
- V rámci odborné praxe budou v souladu se vzdělávacími programy specializačního vzdělávání Výživa dětí a Výživa dospělých, uveřejněnými ve Věstníku MZ ČR, plněny následující výkony:
1. Výživa dospělých - specializovaná nutriční péče - Vyhodnotit výsledky plošného nutričního screeningu a realizovat příslušná opatření
- Zhodnotit výživový stav pacienta na základě nutriční anamnézy, výsledků fyzikálního, antropometrického a laboratorního vyšetření
- Zhodnotit rizika vzniku malnutrice
- Vytvořit plán specializované nutriční péče u pacienta s onemocněním vnitřních orgánů (též Kazuistický seminář)
- Vytvořit edukační plán pro pacienta při propuštění do domácího prostředí (též Kazuistický seminář)
- Edukovat pacienta o způsobu výživy před a po chirurgickém výkonu
2. Výživa dospělých - výživa v intenzivní péči - v předmětu Výživa v intenzivní péči - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u pacientů v těžkých stavech (též Kazuistický seminář)
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Kazuistický seminář)
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
- Doporučování individuálních realimentačních postupů
- Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
- Doporučování změn způsobu podávání stravy
- Sledování a vyhodnocování pitného režimu
- Sledování příjmu stravy a vyhodnocování jejího přijatého množství
- Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk pacienta
- Provádění propočtů enterální výživy a nutriční podpory
3. Výživa dospělých - komunitní nutriční péče - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro pacienty seniory (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
- Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
- Doporučování individuálních realimentačních postupů (též Výživa v gastroenterologii)
- Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk (též Výživa v gastroenterologii)
- Sledování pitného režimu pacienta/klienta (též Výživa v gastroenterologii)
- Sledování příjmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství (též Výživa v gastroenterologii)
- Doporučování změn způsobu podávání výživy (též Výživa v gastroenterologii)
- Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory (též Výživa v gastroenterologii)
- Edukace seniorů v problematice výživy v komunitě i jedinců a rodinných příslušníků (v předmětu Komunikace a edukace ve výživě)
4. Výživa dospělých - onkologie - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u onkologických pacientů (též Kazuistický seminář)
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Kazuistický seminář)
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
- Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
- Doporučování individuálních realimentačních postupů
- Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk
- Sledování pitného režimu onkologického pacienta
- Sledování přijmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství
- Doporučování změn způsobu podávání výživy
- Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory
- Edukace onkologického pacienta a jeho rodinných příslušníků v problematice výživy při vzniklých komplikacích
- Zpracování edukačního materiálu pro konkrétního onkologického pacienta
5. Výživa dospělých - odborná praxe - Vyhodnocení nutričního stavu pacienta s různými onemocněními (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
- Edukace pacienta s PEG o výživě před propuštěním do domácího prostředí (též Výživa v gastroenterologii)
- Edukace pacienta se stomií o výživě před propuštěním do domácího prostředí (též Výživa v gastroenterologii)
6. Výživa dětí - poruchy příjmu potravy - Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro dětské pacienty s poruchami příjmu potravy (též Kazuistický seminář)
- Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Kazuistický seminář)
- Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené (též Kazuistický seminář)diagnózy
- Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk dítěte
- Sledování pitného režimu dětského pacienta
- Sledování příjmu stravy a vyhodnocování přijatého množství
- Doporučování změn způsobu podávání výživy
- Zpracování edukačního materiálu pro mentální anorexii a dětskou obezitu
7. Výživa dětí - odborná praxe - Vyhodnocení nutričního stavu dětských pacientů s různými onemocněními (též Kazuistický seminář)
- V rámci odborné praxe budou v souladu se vzdělávacími programy specializačního vzdělávání Výživa dětí a Výživa dospělých, uveřejněnými ve Věstníku MZ ČR, plněny následující výkony:
- Literatura
- doporučená literatura
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- POLICAR, Radek. Zdravotnická dokumentace v praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 223 s. ISBN 9788024723587. URL info
- HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
- Výukové metody
- Praxe v následujících pracovištích - Fakultní nemocnice Brno, Masarykův onkologický ústav.
- Metody hodnocení
- Zápočet je studentovi udělen po předložení záznamu o praxi, kde vedoucí jednotlivých praxí podpisem (a příp. razítkem) stvrdili studentovu účast na praxi.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2019/MNPX1044