LF:BVLV0422p Léč. výživa II - př. - Informace o předmětu
BVLV0422p Léčebná výživa II - přednáška
Lékařská fakultajaro 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kateřina Ondrušová (přednášející), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Jana Spáčilová (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 16:00–17:40 A21/107
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: - dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, - schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, - zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, - zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, - zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, - zásady správné kultury stolování, - hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování.
- Výstupy z učení
- Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
¨ - vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry; správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. - Osnova
- Léčebná dieta při chorobách kardiovaskulárního systému.
- Léčebná výživa při ischemická chorobě srdeční.
- Léčebná výživa při ateroskleróze.
- Léčebná výživa při hypertenzní chorobě.
- Léčebná výživa při infarktu myokardu - dieta pro koronární jednotky.
- Léčebná dieta při onemocnění ledvin a močových cest.
- Léčebná výživa při akutním onemocnění ledvin.
- Léčebná výživa při chronickém onemocnění ledvin.
- Léčebná výživa při ledvinovém selhání.
- Léčebná výživa při výskytu močových kamenů.
- Léčebná výživa při zánětech močových cest.
- Léčebná výživa u dialýzovaných.
- Výživa po transplantaci ledvin.
- Léčebná výživa při poruchách metabolismu.
- Redukční dieta.
- Speciální redukční postupy.
- Přísné redukční diety.
- Redukční dieta u dětí 13/8.
- Léčebná dieta při diabetes mellitus I.typu.
- Léčebná dieta při diabetes mellitus II.typu.
- Léčebná dieta při komplikacích diabetu.
- Léčebná výživa při hyperlipoproteinemii.
- Léčebná výživa při osteoporóze.
- Léčebná výživa při dně.
- Léčebná výživa při revmatickém onemocnění.
- Léčebná výživa při anémiích.
- Léčebná výživa při transplantaci kostní dřeně.
- Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění.
- Literatura
- doporučená literatura
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- neurčeno
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 998. ISBN 9780470656228. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
- Oxford handbook of nutrition and dietetics. Edited by Joan Gandy - Angela Madden - Michelle Holdsworth. Oxford: Oxford University Press, 2006, xxxix, 730. ISBN 0198567251. info
- WILHELM, Zdeněk. Výživa v onkologii. 2. přepracované a doplněné. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004, 260 s. NCO NZO 76/04. ISBN 80-7013-410-0. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2020/BVLV0422p