MNEV081p Ekonomika výživy - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučující
prof. Ing. František Buňka, Ph.D. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. Ing. František Buňka, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 5. 3. 8:00–11:50 A21/107, Pá 19. 3. 8:00–11:50 A21/107, Pá 9. 4. 8:00–11:50 A21/107, Pá 23. 4. 8:00–11:50 A21/107, Pá 14. 5. 8:00–11:50 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se se všemi aspekty vlivu ekonomiky a na výživu.
Výstupy z učení
Po absolvování tohoto předmětu bude schopen student porozumět a vysvětlit ekonomické aspekty výživy člověka. Studenti si osvojí metodiku nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů, včetně ovládání výpočetních prostředků sloužících k tomuto účelu. Ze stavu spotřeby potravin posluchači vyvodí závěry o úrovni výživy obyvatelstva ČR, o jejich kladech a záporech a o opatřeních vedoucích k nápravě negativ.
Osnova
  • Stav úrovně výživy obyvatel ČR ve vztahu ke spotřebě potravin. Plánování výživy kolektivů i jednotlivců. Problematika režijních nákladů ve společném stravování. Metodika nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů. Vznik nutričních a hmotnostních ztrát při skladování a technologickém zpracování potravin. Determinanty výživové politiky na úrovni jednotlivce i státu a podrobí hlubší analýze spotřebu produkci na území České republiky. Posluchači jsou dále seznamováni se základními znalostmi z oblasti režijních nákladů ve společném stravování a jejich minimalizace. Závěrečná přednáška bude věnována stavu a vývoji trhu s potravinami.
Literatura
    doporučená literatura
  • Náhradní obsah: BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I a II. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-429-X, ISBN 80-7318-451-6.
    neurčeno
  • Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005, xxxviii, 5. ISBN 0121501116. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
kolokvium Kolokvium po absolvování přednášek. K získání zápočtu je nutná účast na 90% vyučovacích hodin, aktivní účast na výuce i diskusi.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.