MNVG101p Výživa v gastroenterologii - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta (80,00 %), Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta (20,00 %)
Rozvrh
Út 2. 3. 15:00–17:00 B11/327, Út 9. 3. 15:00–17:00 B11/327, Út 16. 3. 15:00–17:00 B11/327, Út 23. 3. 15:00–17:00 B11/327, Út 30. 3. 15:00–17:00 B11/327, Út 6. 4. 15:00–17:00 B11/327, Út 13. 4. 15:00–17:00 B11/327, Út 20. 4. 15:00–17:00 B11/327, Út 27. 4. 15:00–17:00 B11/327, Út 4. 5. 15:00–17:00 B11/327, Út 11. 5. 15:00–17:00 B11/327, Út 18. 5. 15:00–17:00 B11/327, Út 25. 5. 15:00–17:00 B11/327, Út 1. 6. 15:00–17:00 B11/327, Út 8. 6. 15:00–17:00 B11/327
Předpoklady
MNCH0821p Chirurgie II && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je prohloubení znalostí ve specializovaných nutriční postupech v gastroenterologii a při onemocnění slinivky břišní, vychází se z etiologie, klinického obrazu, diagnostiky, průběhu onemocnění, léčebných možností. Součástí předmětu bude i problematika potravinových alergií a intolerancí.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční postupy a opatření u jednotlivých onemocnění,zásady dietních opatření při léčbě a prevenci,výběr potravin,doporučené technologické postupy,perorální příjem nebo enterální výživu.
Osnova
  • 1.Fyziologické, metabolické a nutriční aspekty chorob trávicího ústrojí 2.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence onemocnění trávicího traktu 3.Specializované nutriční postupy při střevních vývodech a po operaci střev Indikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Idiopatické léčebné možnosti, komplikace. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě. 4.Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. 5.Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. 6.Definice potravinové alergie. Definice potravinové intolerance. Charakteristika a léčebné možnosti. Výživa jako způsob potlačení symptomů či významná součást léčby. Rizika plynoucí z vyloučení skupiny potravin z jídelníčku bez prokázání diagnózy lékařem.
Literatura
    doporučená literatura
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • Vnitřní lékařství. Edited by Miroslav Souček. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, 2011, xliv, 805. ISBN 9788021054189. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 109 s. ISBN 9788090382077. info
  • SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 68 s. ISBN 9788090382060. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2006, 80 s. ISBN 8090382002. info
  • LUKÁŠ, Karel a Tomislav ŠVESTKA. Refluxní choroba jícnu a vředová choroba gastroduodena : diagnostika a léčba v každodenní praxi. 1. vyd. Praha: Triton, 2002, 207 s. ISBN 8072543091. info
    neurčeno
  • FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 stran. ISBN 9788020437570. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012, xix, 1227. ISBN 9781437722338. info
  • DÍTĚ, Petr. Farmakoterapie v gastroenterologii. 1. vyd. Praha: Galén, 2011, 262 s. ISBN 9788072627042. info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
  • LUKÁŠ, Karel. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2005, 288 s. ISBN 8024712830. info
  • KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004, 174 s. ISBN 8073450232. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Informace učitele
100% účast
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.